Διαδικτυακή πλατφόρμα για την Ένωση Καινοτομίας της ΕΕ

Μια νέα online πλατφόρμα που συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις 34 δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ένωση Καινοτομίας (Innovation Union Communication) ανέπτυξε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre). Η πλατφόρμα I3S (Innovation Union Information and Intelligence System, http://i3s.ec.europa.eu) απευθύνεται σε όλους όσους εμπλέκονται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη πληροφορία.

Η 'Ένωση Καινοτομίας' είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία στην Ευρώπη, καθώς και τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Με την Ένωση Καινοτομίας, οι προσπάθειες της Ευρώπης και η συνεργασία με τρίτες χώρες θα εστιαστούν σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η εξασφάλιση ενέργειας και τροφίμων, η υγεία και η δημογραφική γήρανση. Η δημιουργία 'συμπράξεων καινοτομίας' μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα επιτρέψει την άρση σημείων συμφόρησης που ανακόπτουν την προώθηση των ιδεών στην αγορά, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, ο κατακερματισμός των ερευνητικών συστημάτων και της αγοράς, ο χαμηλός βαθμός χρησιμοποίησης των δημοσίων συμβάσεων προς όφελος της καινοτομίας και ο αργός ρυθμός θέσπισης προτύπων.

Στη σχετική Ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2010 αναφέρονται 34 δεσμεύσεις που καλύπτουν θέματα όπως: ηλεκτρονικές ικανότητες (e-skills), πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οικολογική καινοτομία, κοινές δημόσιες προμήθειες, κ.λπ.

Η πλατφόρμα I3S αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις παραπάνω δεσμεύσεις, καθώς και τους στόχους και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Παρουσιάζει σημαντικά αποτελέσματα, εκδόσεις, σχετικές εκδηλώσεις, κ.ά. Στο μέλλον προβλέπεται η ανάπτυξη μιας 'συμπληρωματικής' διαδικτυακής πλατφόρμας για τις πολιτικές έρευνας και καινοτομίας στα κράτη μέλη, τις συνδεδεμένες χώρες και κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης.

Μάθετε Περισσότερα