'Βάφτισέ το!': Αναζητώντας όνομα για το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ

04.04.2011

Διαγωνισμό για το όνομα του νέου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το 2013, προκήρυξε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερευνητές, μηχανικοί, επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, φοιτητές και, γενικότερα, όλοι όσοι έχουν μια δημιουργική ιδέα για ένα χαρακτηριστικό, πρωτότυπο, εύληπτο και ευκολομνημόνευτο όνομα, καλούνται να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά έως τις 10 Μαΐου 2011. Ο διαγωνισμός συνδέεται με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις της ΕΕ με τους ενδιαφερομένους φορείς σχετικά με την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής για το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας 'Ένωση Καινοτομίας' και της στρατηγικής 'Ευρώπη 2020'.

Με το νέο πρόγραμμά της, η Επιτροπή στοχεύει σε έναν εξυπνότερο τρόπο για τη στήριξη των ερευνητών και των φορέων καινοτομίας στην Ευρώπη, ώστε να ενισχύσει περισσότερο την αριστεία και να συμβάλλει στην προώθηση των καλών ιδεών στην αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το νέο πρόγραμμα θα βασίζεται σε ένα 'Κοινό Πλαίσιο Στρατηγικής' με διάφορες μορφές χρηματοδότησης που θα συνδυάζονται με συνεκτικό και ευέλικτο τρόπο. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερο συντονισμό της χρηματοδότησης της έρευνας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και θα διασφαλίσει την καίρια συμβολή της στη συνολική στρατηγική 'Ευρώπη 2020' της ΕΕ, μειώνοντας την περιττή γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες συμμετοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη φύση και τους στόχους της νέας αυτής προσέγγισης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το 'βαφτίσουν' με ένα όνομα που να αντανακλά τη νέα 'ταυτότητα' του προγράμματος, να σχετίζεται εύκολα με την έρευνα και την καινοτομία, να είναι πρωτότυπο, σαφές και ευκολομνημόνευτο, να προφέρεται, να γράφεται και να μπορεί να αποδοθεί σε άλλες γλώσσες εύκολα, να γίνεται άμεσα κατανοητό και να μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Διεθνής κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες, οι οποίες θα τεθούν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το όνομα που θα επιλεγεί θα ανακοινωθεί στο συνέδριο λήξης της τρέχουσας διαβούλευσης για το Κοινό Πλαίσιο στρατηγικής, στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο νικητής θα κερδίσει ένα ταξίδι με πληρωμένα τα έξοδα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Καινοτομία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του τρέχοντος έτους, και θα συναντηθεί με την Επίτροπο για την Έρευνα και την Καινοτομία Maire Geoghegan-Quinn και άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες από τον κόσμο της πολιτικής, της επιστήμης και των επιχειρήσεων.