Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) απέσπασε το πρώτο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό για το 'Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά' που διοργάνωσαν από κοινού το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ec.europa.eu/saferinternet) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (www.saferinternet.org), που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Το ΙΜΕ διακρίθηκε για τον δικτυακό τόπο www.imeakia.gr, ενώ το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για τους δικτυακούς τόπους www.mikrosanagnostis.gr και kids.oasp.gr.
Στόχος του προγράμματος Saferinternet είναι να αναδείξει ποιοτικό διαδικτυακό υλικό για παιδιά, ώστε να μάθουν από μικρή ηλικία να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που προάγουν τη μάθηση, καλλιεργούν δεξιότητες και προωθούν τις θετικές πλευρές του Διαδικτύου. Ο διαγωνισμός, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, αφορά online περιεχόμενο για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, το οποίο διδάσκει, πληροφορεί, διεγείρει τη φαντασία και δημιουργεί νέες δυνατότητες.
Στο δικτυακό τόπο www.imeakia.gr, 10 ήρωες-καρτούν ξεναγούν παιδιά ηλικίας 4-12 ετών σε παιχνίδια γνώσεων και λογικής, διαγωνισμούς, κ.λπ. Τα παιδιά μπορούν επίσης να ζωγραφίζουν, να εκτυπώνουν τα σχέδιά τους, να ενημερώνονται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού 'Ελληνικός Κόσμος', να ανταλλάσσουν απόψεις κ.λπ. Ο διευθύνων σύμβουλος του IME Δημήτρης Εφραίμογλου υπογράμμισε πως ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος λειτουργεί ήδη μια δεκαετία και δέχεται καθημερινά περίπου 1.000 μαθητές, οι οποίοι αξιοποιούν το περιεχόμενο υπεύθυνα και δημιουργικά. Το ΙΜΕ, ως νικητής του ελληνικού διαγωνισμού, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στο Λουξεμβούργο.
Ο δικτυακός τόπος www.mikrosanagnostis.gr του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) περιλαμβάνει παιχνίδια για την εξεύρεση βιβλίων ανά ηλικιακή ομάδα, online ξεφύλλισμα και ακρόαση ιστοριών, προτάσεις για εκδηλώσεις, χάρτη βιβλιοθηκών, διαγωνισμούς για μικρούς συγγραφείς, ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, αφιερώματα σε θέματα που απασχολούν τα παιδιά, όπως για παράδειγμα ο εκφοβισμός στο σχολείο, ενώ ειδική ενότητα απευθύνεται σε δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μέσω του δικτυακού τόπου kids.oasp.gr, ενημερώνει τα παιδιά σχετικά με το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Περιλαμβάνει παιχνίδια ερωτήσεων, σταυρόλεξα, παζλ, καθώς και πληροφορίες για τους σεισμούς στην Ελλάδα, επεξηγήσεις για το φαινόμενο του σεισμού, κ.ά.
Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό, η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες Neelie Kroes ανέφερε πως τα παιδιά ξεκινούν να πλοηγούνται στους online κόσμους από όλο και μικρότερη ηλικία και, για αυτό, πρέπει να διασφαλίζεται πως πλοηγούνται με αυτοπεποίθηση, βρίσκοντας συναρπαστικό, ασφαλές, εκπαιδευτικό και κατάλληλο για τις ηλικίες τους περιεχόμενο. Η Επίτροπος τόνισε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, κάνοντας τους εικονικούς κόσμους ακόμα πιο ελκυστικούς για παιδιά και γονείς.