Στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη διοχέτευση στην αγορά 120 εκατομμυρίων ευρώ εν είδει χαμηλότοκων δανείων από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, αποσκοπεί το νέο χρηματοδοτικό προϊόν 'Νέα Επιχειρηματικότητα' της πρωτοβουλίας JEREMIE που ξεκίνησε πρόσφατα. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε μέχρι τον Μάιο δύο ακόμη προκηρύξεις στο πλαίσιο του JEREMIE, που θα αφορούν τα καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα 'Μικροδάνεια' και 'Ψηφιακή Στρατηγική' (προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ), ενώ θα ακολουθήσουν προκηρύξεις για προϊοντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital).
Το πρώτο προϊόν με το όνομα 'Νέα Επιχειρηματικότητα', για το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν ήδη να απευθύνονται στις τράπεζες, αφορά χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ, με επιτόκιο που ξεκινά κάτω από 3% και περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, σε μικρές και πολύ μικρές νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν έως και 3 χρόνια λειτουργίας και προσωπικό μέχρι 50 άτομα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα άλλα 60 από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.
Μέχρι τον Απρίλιο θα διοχετευθεί στην αγορά και το προϊόν 'Μικροδάνεια', με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομ. ευρώ, που αφορά χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, με όρους αντίστοιχους του πρώτου προϊόντος, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μέχρι τον Μάιο θα ξεκινήσει και το προϊόν 'Ψηφιακή Στρατηγική'. Το τελευταίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατομ. ευρώ και αφορά χορήγηση δανείων έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει 2.000 περίπου επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.
Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό, το επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσουν στοχευμένες προκηρύξεις, πάντα στο πλαίσιο του JEREMIE, ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital), που αποσκοπούν στη στήριξη επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, νέες ή υφιστάμενες, οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε επίσης λόγο για την πρόσφατη δημιουργία του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που θα λειτουργεί ως δίαυλος ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων που θα κατατεθεί τον Μάρτιο. Μίλησε επίσης για το σχέδιο της κυβέρνησης για την 'Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα - Business Friendly Greece', που θα καταπολεμήσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ προανήγγειλε και την εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ('one stop shop') με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Small and Medium-sized Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις) παρέχει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου των εθνικών και περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών τους, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια ή εγγυήσεις, μέσω ενός ταμείου ανακυκλούμενων πιστώσεων ('Ταμείο Χαρτοφυλακίου'), το οποίο λειτουργεί ως κεντρικός φορέας διοχέτευσης των πόρων.
Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ. - αλλά όχι επιχορηγήσεις). Αυτό δύναται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη γιατί στα κονδύλια που δεσμεύονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προστίθενται και ιδιωτικά κεφάλαια σε επίπεδο χρηματοοικονομικών εργαλείων. Το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι επιστρεπτέες, επιτρέπει τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές.