Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια) διεξήχθη με επιτυχία τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας, με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε η νέα διάσταση που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση (εξέλιξη άρθρου με παράλληλη συγγραφή και συνεχώς αναμορφούμενο περιεχόμενο), συζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στη Βικιπαίδεια από χρήστες, συγγραφείς λημμάτων, αλλά και ανθρώπων που συμμετέχουν με άλλους τρόπους, όπως εικαστική παρέμβαση, μετάφραση, ορθογραφική ορθότητα κειμένων, κ.λπ. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα τη χρήση και αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού (μέθοδοι αξιολόγησης λημμάτων) που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Τέλος οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου συγγραφή άρθρων της επιλογής τους (hands-on workshop).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στην εκδήλωση, το οποίο κάλυψε μορφωτικά και ηλικιακά διαφορετικούς χώρους, όπως εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας -μεταξύ αυτών και του δικτύου καινοτόμων εκπαιδευτικών 'Συμμετέχω'-, και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες και στελέχη οργανισμών, οι οποίοι έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στην κοινότητα της ελληνικής Wikipedia.
Η εκδήλωση ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του έργου 'Δες την Ψηφιακά 2.0'. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού στη χρήση της εγκυκλοπαίδειας και την ποιοτική και ποσοτική εξέλιξη της Βικιπαίδειας, ώστε αυτή να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα περίπου 58.000 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Γιανναράκη, συντονιστή της δράσης MyWikipedia, ο βασικός στόχος είναι να φτάσουν τα ελληνικά άρθρα μέχρι το τέλος του χρόνου τον αριθμό των 120.000.
Η επόμενη εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί τη συμμετοχή των φορέων γνώσης και πολιτισμού από όλη την Ελλάδα στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου στη Βέροια, σε συντονισμό από την τοπική Δημοτική Βιβλιοθήκη, βραβευμένη διεθνώς για τη δράση της.
Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.ellak.gr..
Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο τόσο στον παραπάνω δικτυακό τόπο, όσο και στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-01-17/video.htm.
Η Wikipedia εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου του 2001. Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο αμερικανός επιχειρηματίας του Διαδικτύου Τζίμι Γουέιλς. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αναπτύχθηκε ταχύτατα χάρις στο ελεύθερο περιεχόμενό της και στη δυνατότητα που έχει κάθε χρήστης να εισάγει, να εμπλουτίζει ή και να διορθώνει περιεχόμενο. Σήμερα, τα αγγλικά άρθρα της Wikipedia ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια. Σε αριθμό άρθρων ακολουθούν τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα ιαπωνικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά και τα ρωσικά. Ο δικτυακός τόπος της Wikipedia είναι ο πέμπτος σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ο δικτυακός τόπος βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις. Οι μοναδικοί επισκέπτες φτάνουν πανελλαδικά το ένα εκατομμύριο τον μήνα.