Στην ανάπτυξη νέων, αλλά και τη βελτίωση των λειτουργιών υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων σε 7 περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Μακεδονία, στοχεύει το διεπεριφερειακό έργο FIDIBE (Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation & Entrepreneurship). Στο έργο, το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (South East Europe Transnational Programme - SEE programme), συμμετέχει από ελληνικής πλευράς το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, χαμηλές επιδόσεις στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης σε σύγκριση με τις βορειοδυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, το πρόγραμμα SEE αναγνωρίζει την ανάγκη για διεθνείς μηχανισμούς, μοντέλα υλοποίησης και ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου τα επιχειρηματικά πάρκα να αναπτυχθούν και να αποδώσουν τα μέγιστα.
Σκοπός λοιπόν του έργου, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα και έχει διάρκεια 2,5 χρόνια (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2011), είναι η ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών καθώς και η επίδειξη καλών πρακτικών σχετικά με την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων και παρόμοιων δομών (τεχνολογικά/επιστημονικά πάρκα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, βιομηχανικές περιοχές κλπ).
Γενικοί στόχοι του FIDIBE είναι η ενίσχυση του καινοτομικού δυναμικού και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης και υποστήριξης ανταγωνιστικών και καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η διευκόλυνση του καινοτομείν, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη οικονομίας γνώσης, καθώς και η εξομάλυνση των μεγάλων διαπεριφερειακών διαφορών στην οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολική Ευρώπης.
Βασικά αποτελέσματα του έργου αναμένεται να είναι: Εγχειρίδιο ανάπτυξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων ή/και βελτίωση λειτουργίας υφιστάμενων δομών, Αναλύσεις του καινοτομικού δυναμικού και μελέτες σκοπιμότητας ίδρυσης νέων (ή/και βελτίωσης των λειτουργιών υφιστάμενων) επιχειρηματικών πάρκων στις εμπλεκόμενες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στα πλαίσια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επισκέψεων και συνεδρίων.
Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου του έργου, όχι μόνο κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά τη λήξη του, οι εταίροι του έργου έχουν προδιαγράψει στενή συνεργασία με φορείς που επηρεάζουν την πολιτική για την καινοτομία στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Στην ίδια κατεύθυνση ευελπιστούν πως θα λειτουργήσει και η πρωτοβουλία τους για τη σύσταση Ένωσης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία προτείνεται να λειτουργεί ως forum ανταλλαγής πρακτικών και ανάπτυξης κοινών μεθοδολογιών για την αποτελεσματική λειτουργία καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.
Στο έργο συμμετέχει, από ελληνικής πλευράς, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ, το οποίο θα συνεργαστεί με 8 οργανισμούς από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Κροατία. Οι πλειοψηφία των εταίρων είναι ιδιοκτήτες ή/και φορείς διαχείρισης διαφόρων τύπων επιχειρηματικών πάρκων (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τεχνολογικά κέντρα, βιομηχανικά πάρκα κλπ), ενώ οι υπόλοιποι στοχεύουν στην ίδρυση τέτοιων δομών.
Παλαιά κράτη-μέλη (Ιταλία & Ελλάδα) θα διευκολύνουν την ανταλλαγή εμπειριών καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη σχετική εμπειρία σε τέτοιου είδους δομές. Εταίροι από τη Σλοβενία και την Ουγγαρία διαθέτουν μικρότερη εμπειρία, καθώς τα όποια επιχειρηματικά πάρκα εμφανίστηκαν πρόσφατα ενώ εταίροι από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Κροατία βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Επίσης στην κοινοπραξία εκπροσωπούνται περιφέρειες πιλότοι (π.χ. Veneto) αλλά και περιφέρειες λιγότερο αναπτυγμένες (π.χ. Centru, Basilicata). Ο παραπάνω συνδυασμός εταίρων δημιουργήθηκε προκειμένου να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη μεταφορά γνώσης και εμπειρίας.