Τη δημιουργία μιας Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων - επιχειρήσεων, δηλαδή, με αντικείμενο τη βιώσιμη γεωργία, το περιβάλλον, την υγεία, τον βιώσιμο τουρισμό, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α. - στο Αγρίνιο, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT II, σχεδιάζει ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
Συγκεκριμένα, η Θερμοκοιτίδα Κοινωνικών Επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου Urban N.O.S.E. (Νetwork Of Social Enterprises - Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων), το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα URBACT II 2007 - 2013.
Το Urban N.O.S.E. έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο αστικών κοινωνικών επιχειρήσεων. Το δίκτυο αυτό θα υποστηρίξει το ξεκίνημα νέων πρωτοβουλιών κοινωνικών επιχειρήσεων, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τεχνογνωσία, μέσω της δημιουργίας μιας θερμοκοιτίδας κοινωνικών επιχειρήσεων.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας αστικής περιοχής, μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική συνοχή και να βελτιώσουν την αστική οικονομία. Το δίκτυο θα μεταφέρει τις βέλτιστες πρακτικές στις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αντιπροσωπεύσει τις κοινωνικές πολιτικές της επικράτειας και της τοπικής διακυβέρνησης.
Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Γέλας (Σικελία, Ιταλία), ενώ οι άλλοι Εταίροι είναι: Δήμος Αγρινίου (Ελλάδα), Δήμος Κορωπίου (Ελλάδα), Δήμος Ξατίβα (Ισπανία), Δήμος Γκρενόμπλ (Γαλλία), Δήμος Αθηένου (Κύπρος), Δήμος Μπράιτον (Μ. Βρετανία), Δήμος Αλκομπάτσα (Πορτογαλία), Δήμος Χερλούνγκα (Σουηδία), ASI Γέλας (Ιταλία).
Το πρόγραμμα URBACT ΙΙ 2007-2013, ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που καλύπτει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη Νορβηγία και την Ελβετία, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της αστικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων.
Το URBACT ΙΙ έχει επίσης στόχο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών αστικής ανάπτυξης και να ενισχύσει την κοινή αντίληψη της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. Υποστηρίζει την κεφαλαιοποίηση και τη διάδοση της γνώσης και συμβάλλει ενεργά στην εφαρμογή της (ανανεωμένης) στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς και της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κοινοτική ενίσχυση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 12% των συνολικών επενδύσεων της ΕΕ που έχουν διατεθεί για τη διαπεριφερειακή συνεργασία και προγράμματα δικτύωσης βάσει του στόχου της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2007-2013.
Συνολικά το πρόγραμμα URBACT ΙΙ θα υποστηρίξει 46 θεματικά δίκτυα και 14 ομάδες εργασίας, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών αστικής ανάπτυξης και θα ενισχύσουν την κοινή αντίληψη για μια ολοκληρωμένη και αειφόρο αστική ανάπτυξη.