Ένας κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, ο Κωνσταντίνος Σέκερης, απεβίωσε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου. O Κ. Σέκερης, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, υπήρξε ένας εξαίρετος επιστήμονας και ανθρωπιστής, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην έρευνα της Βιοχημείας και στην ανάπτυξη των Βιολογικών Ερευνών.
Ο Κ. Σέκερης σπούδασε Ιατρική αλλά αφιερώθηκε στη βιοχημική έρευνα, πραγματοποιώντας πρωτοποριακό έργο, και ακολούθησε λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τον τίτλο του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1969. Ήταν επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής & Κυτταρικής Βιολογίας στο γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη από το 1974 έως το 1977.
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), θέση που διατήρησε έως το 2000. Από το 1979 μέχρι το 1993 διετέλεσε καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1993 έως το 2000 στην Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου.
Το 1980 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το 2000 ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας από το 1980, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).
Το ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), σε έκτακτη συνεδρία του, εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Κ. Σέκερης υπήρξε 'ακούραστος δάσκαλος και ερευνητής, λάτρης της επιστήμης, δάσκαλος της Βιοχημείας για χρόνια στην Ελλάδα, του οποίου η συμβολή στην προαγωγή των Βιοεπιστημών κατέκτησε τη γενική αποδοχή και τον σεβασμό των συναδέλφων του στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα'.
Τονίζεται ακόμα ότι η συμβολή του υπήρξε ανεκτίμητη στην ανάπτυξη του ΕΙΕ, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Το ΔΣ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του ΕΙΕ για τρεις ημέρες, να θεσμοθετηθεί υποτροφία στο όνομά του και να διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα προς τιμή του.
Παράλληλα με την ερευνητική και διδακτική δράση του, ο Κ. Σέκερης ασχολήθηκε ενεργά με τα Παιδικά Χωριά SΟS. Επί 20 χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τα τελευταία 5 χρόνια Πρόεδρος αυτού.
Ο Κωνσταντίνος Σέκερης έδωσε την ψυχή του στην επιστήμη και την έρευνα και αμφίδρομα εισέπραξε, για πάντα, την καθολική αναγνώριση, τον σεβασμό και την αγάπη χιλιάδων ερευνητών σε όλο τον κόσμο.