Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 'Β. Ξανθόπουλος και Στ. Πνευματικός' για το 2008 απονεμηθήκε στον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου 'Ευαγγελισμός' κ. Χαράλαμπο Ρούσσο. Ο κ. Ρούσσος τιμήθηκε τόσο για το διδακτικό του έργο προς τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής όσο και για την προσφορά του στην ανάπτυξη της εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, και ειδικότερα για τη συμβολή του στην ενίσχυση της ΜΕΘ του 'Ευαγγελισμού', με την ίδρυση και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βραβείο επέδωσε στον τιμώμενο καθηγητή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας.
Στην ευχαριστήρια ομιλία του, υπό τον γενικό τίτλο 'Οταν η ζωή κρέμεται από μια κλωστή', ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: 'Οι ΜΕΘ είναι το πεδίο μεταφοράς όχι μόνο ασθενών, αλλά, διά των ασθενών, το πεδίο μεταφοράς γνώσεων όλης της ιατρικής επιστήμης. Είναι ο τόπος υποχρεωτικής συνύπαρξης και υποχρεωτικής διδασκαλίας, και κατά αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε μοναδικό εργαστήρι εκπαίδευσης, παιδείας και έρευνας'.
Ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος γεννήθηκε το 1942 στη Σαντορίνη και ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών, προτού αναχωρήσει για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, στο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και στα πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Μόντρεαλ. Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, έχει ανοίξει νέους ερευνητικούς δρόμους σε θέματα που άπτονται των νοσημάτων της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και σε ζητήματα φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας. Οι έρευνές του έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ τα άρθρα του για την αναπνευστική ανεπάρκεια θεωρούνται 'εκ των ων ουκ άνευ' για κάθε νέο ερευνητή, γιατρό ή φοιτητή. Εργα ζωής για τον κ. Ρούσσο θεωρούνται η ανάπτυξη της ΜΕΘ του 'Ευαγγελισμού', στην οποία κατέχει τη θέση του διευθυντή από το 1988, και η ενίσχυση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Σημειώνεται ότι το Ετήσιο Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού απονέμεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, που προέρχεται από τους τόκους ιδιωτικών συνεισφορών φυσικών προσώπων, ομάδων, ή συλλόγων, που θέλησαν να τιμήσουν με την ίδρυση του βραβείου τη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του ΙΤΕ, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που επιτελούσαν από κοινού το διδακτικό λειτούργημα.