Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής από το ΚΑΠΕ

Ένα νέο Πάρκο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής-ΠΕΝΑ, το πρώτο πάρκο στον ελληνικό χώρο αφιερωμένο στις φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές τεχνολογίες, κατασκευάστηκε από το KAΠΕ, με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (Γ' ΚΠΣ).

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΠΕΝΑ, σε συνδυασμό με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά να κατανοήσει τους μηχανισμούς της παραγωγής και χρήσης της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το ΠΕΝΑ, που κατασκευάστηκε στο αιολικό πάρκο του ΚΑΠΕ στην Κερατέα και εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οριοθετείται από ένα ξύλινο μονοπάτι, φωτιζόμενο με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά, όπου στη διαδρομή συναντά εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς εκθεσιακούς κόμβους. Δύο ηλεκτρικά οχήματα εξυπηρετούν στη μεταφορά του εξοπλισμού και των AMEA.

Στη διαδρομή του ο επισκέπτης συναντά εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς εκθεσιακούς κόμβους. Παράλληλα, διαθέτει 8 επιδεικτικές μονάδες:

  • Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης,
  • Επιδεικτική Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας για κλιματισμό χώρου,
  • Αντλητική Μονάδα με Φωτοβολταϊκό Σύστημα, ? Αυτόνομη Υβριδική Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού,
  • Μονάδα Παραγωγής, Εμφιάλωσης & Αποθήκευσης Υδρογόνου με χρήση Αιολικής Ενέργειας,
  • Μονάδα Ηλιακού Κλιματισμού,
  • Μικρό Επιδεικτικό Υδροηλεκτρικό Σύστημα ,
  • Φωτοβολταϊκό Διαξονικό Σύστημα Παρακολούθησης του Ήλιου.

Εκτός από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις, το ΠΕΝΑ περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή σεμιναρίων.