Η αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων από διεθνείς εμπειρογνώμονες, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για ερευνητικές δράσεις και η προβολή των ελληνικών επιστημονικών επιτευγμάτων είναι μεταξύ των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Ανάπτυξης για την 'ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας' το 2009. Πρόκειται για τον τέταρτο άξονα της πολιτικής του Υπουργείου, που στοχεύει σε λιγότερα και αποτελεσματικότερα ερευνητικά ιδρύματα, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, και επιβράβευση της έρευνας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε, ο Υπουργός Aνάπτυξης Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η αξιολόγηση των ερευνητικών ιδρυμάτων θα πραγματοποιηθεί από μεγάλο διεθνή οίκο, με σκοπό να λειτουργήσουν λιγότερα και πιο αποδοτικά κέντρα, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και θα συνδέονται με την Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Πολλά ερευνητικά κέντρα, όπως για παράδειγμα το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχουν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα με συγχρηματοδότηση από διάφορους φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφέρεια, κ.λπ.
Προτεραιότητα δίνεται και στην προώθηση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα 'κουπόνια καινοτομίας' αξίας 7.000 ευρώ για ερευνητικές δράσεις στις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την ανάδειξη του έργου των ελληνικών ερευνητικών κέντρων στο ευρύ κοινό, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια, την 1η Απριλίου για τη βράβευση καινοτόμων δράσεων. Τομείς προτεραιότητες της ΓΓΕΤ για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, οι ναυτιλιακές μεταφορές και η βιοτεχνολογία.
Στη συνέντευξή του, ο Κ. Χατζηδάκης κάλυψε όλες τους άξονες της πολιτικής του Υπουργείου, οι οποίοι περιλαμβάνουν, εκτός από την έρευνα, τη στήριξη της αγοράς, την προστασία του καταναλωτή και τις επενδύσεις στην ενέργεια.