Συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις αστροφωτογραφίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, μαθητικοί διαγωνισμοί είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και στην Ελλάδα για τον εορτασμό του 2009 ως Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας με κεντρικό θέμα: 'Το Σύμπαν: Δικό σου να το Ανακαλύψεις'. Στόχος είναι να αναδειχθεί η συμβολή της Aστρονομίας στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν σειρές διαλέξεων με ομιλητές αστροφυσικούς και ειδικούς από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Κέντρο Διάδοσης της Επιστήμης και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από ερασιτεχνικά σωματεία και άλλους οργανισμούς.
Επίσης, σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις όπως: Εκθέσεις αστροφωτογραφίας, Παραστάσεις Πλανηταρίου, Εκδόσεις βιβλίων, Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, Συμμετοχή σε εκπομπές ΜΜΕ, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Καλλιτεχνικές Εκθέσεις και δρώμενα, Μαθητικοί διαγωνισμοί.
Τα αστρονομικά παρατηρητήρια και αστεροσκοπεία της χώρας, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, θα ανοίξουν για το κοινό, ώστε να μπορέσουν να φέρουν κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στους νέους την αστρονομική παρατήρηση. Βραδιές 'ανοικτών θυρών για το κοινό' έχουν ήδη προγραμματίσει το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του ΕΑΑ (στο Θησείο, το Κρυονέρι Κορινθίας και τον Χελμό), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σκίνακας), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο), το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο στη Θεσσαλονίκη, κ.ά.
Οι Ερασιτεχνικοί Σύλλογοι προετοιμάζουν την οργάνωση βραδιών παρατήρησης (αστροπάρτυ), είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς. Μερικοί από αυτούς ετοιμάζουν αποστολές στην Κίνα για την παρακολούθηση της ολικής ηλιακής έκλειψης της 22ας Ιουλίου 2009. Παράλληλα αναπτύσσουν και άλλες δραστηριότητες με τη χρήση του Διαδικτύου για την καλύτερη πληροφόρηση τόσο των μελών τους, όσο και του ευρύτερου κοινού. Ιδιαίτερη συμβολή θα έχουν στη διάρκεια των '100 Ωρών Αστρονομίας', ενός Θεμελιώδους Προγράμματος του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας το οποίο θα λάβει χώρα στις 2-5 Απριλίου. Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να προσεγγίσουν τα τηλεσκόπια και να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό.
Τα συνέδρια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας και το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, είναι αφιερωμένα στο Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 και η θεματολογία τους έχει διαμορφωθεί ανάλογα.
Όλες οι εκδηλώσεις θα παρουσιάζονται στον ελληνικό δικτυακό τόπο του Παγκοσμίου Έτους Αστρονομίας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή, στη διεύθυνση www.astronomy2009.gr, με σκοπό να αποτελέσει τον 'πληροφοριακό χάρτη' των εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Έτους Αστρονομίας 2009, αλλά και ένα σημείο συνάντησης, συζήτησης και έμπνευσης τόσο κατά τη διάρκειά του έτους όσο και στο μέλλον.
Για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή υπό τον καθηγητή Χρήστο Γούδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Η τελετή έναρξης του εορτασμού του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2009, στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα. Σε ομιλία του ο καθηγητής Χρήστος Γούδης τόνισε ότι το Έτος αυτό δίνει την ευκαιρία για ένα παγκόσμιο εορτασμό για την Αστρονομία και τη συμβολή της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με έμφαση στην εκλαΐκευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και την προβολή της νέας ψηφιακής παράστασης 'Ο Θάνατος των ’στρων' του Ευγενίδειου Πλανητάριου, η οποία 'ταξίδεψε' το κοινό στον θαυμαστό κόσμο του Σύμπαντος και των αστρικών εκρήξεων.