Καινοτόμες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές και ενεργειακές ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τον Ιούνιο, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου METTTES (More Efficient Transnational Transfer of Technologies in the Environmental Sector).
Στόχος του METTTES είναι η μεταφορά τεχνολογίας και η προώθηση διεθνικών συνεργασιών σε θέματα περιβάλλοντος, με βάση τις σαφώς καθορισμένες ανάγκες κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησε το τοπικό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας, εστιάζοντας στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της περιοχής, τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την ιπτάμενη τέφρα που εκλύεται από τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά και η γενικότερη διαχείριση αποβλήτων. Επιπλέον, έμφαση δόθηκε στις τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οι οποίες συνάδουν με τις ερευνητικές δραστηριότητες των ακαδημαϊκών της περιοχής.
Οι τοπικές αυτές ανάγκες έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας λίστας τεχνολογικών ζητήσεων που καλύπτουν την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, την παραγωγή καινοτόμου συστήματος ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, την ανάπτυξη και δημιουργία εργοστασίου σχεδιασμού και κατασκευής μικρών ανεμογεννητριών (ισχύς 1 kW έως 5 kW), την αξιοποίηση ιπτάμενης τέφρας για την ανάπτυξη τούβλων ή/και προϊόντων τσιμέντου, καθώς και τις εφαρμογές πληροφορικής σχετικά με διαχείριση και κατανάλωση ενέργειας.
Το ΕΚΤ, μέσω του έργου METTTES και του ευρωπαϊκού δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας, εντόπισε σχετικές τεχνολογικές λύσεις από ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Οι ακόλουθες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:
- Πολυμερείς μεμβράνες, Συστήματα Ηλεκτροδίων Μεμβρανών και ηλεκτροδίων για υψηλής θερμοκρασίας κυψέλες καυσίμων
- Καινοτόμο σύστημα αυτόματων βαλβίδων για μείωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας
- Αιολικό μηχάνημα πνευματικής μεταφοράς ισχύος
- Διαδικασία περιορισμού περιβαλλοντολογικής ρύπανσης από αστικές χωματερές στερεών λυμάτων.
- Βιοκατάλυση υδρογονανθράκων σε οργανικά απόβλητα και μολυσμένα εδάφη
- Φωτοβολταϊκά πάνελ
- Τεχνολογία για μείωση σπατάλης ενέργειας σε κτίρια.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πραγματοποιήθηκαν 25 διμερείς συναντήσεις για τη διερεύνηση πιθανών μελλοντικών συνεργασιών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης, το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) και άλλες οργανώσεις από την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.