759 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση' το 2010

Νέες δράσεις για το 2010 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση', προϋπολογισμού 539 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε πρόσφατα σε συνέντευξη Tύπου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Τ. Κατσέλημ, ενώ άλλα 220 εκατ. ευρώ αφορούν ανοικτές προκηρύξεις έργων. Παράλληλα, σε ειδική ημερίδα με τίτλο 'Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση: Νέα στρατηγική και μελλοντικές προοπτικές', όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νέα ψηφιακή στρατηγική και τις αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο υλοποίησης των δράσεων στο πλαίσιο του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση'.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, ανακοινώθηκαν 5 νέες προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 249 εκατομμυρίων ευρώ, προς τα Υπουργεία Παιδείας (55 εκατ. ευρώ), Πολιτισμού - Τουρισμού (70 εκατ. ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (30 εκατ. ευρώ), Αμύνης (30 εκατ. ευρώ), και τους Δήμους (64 εκ. ευρώ), ενώ θα ακολουθήσει και πρόσκληση για τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού, 'στόχος είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων μέσω στοχευμένων προσκλήσεων, που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδίως εν μέσω τόσο κρίσιμων συγκυριών για τη χώρα μας'.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι βασικές κατευθύνσεις που ανακοινώθηκαν και αφορούν κρατικές ενισχύσεις συνολικού προϋπολογισμού 190 εκατομμυρίων ευρώ, συνοψίζονται στους εξής άξονες: 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του λιανεμπορίου, κλάδου που αδιαμφισβήτητα έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, 25 εκατ. ευρώ στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου, 15 εκατ. ευρώ για την Εγνατία Πληροφορική ΙΙ, 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας από τις επιχειρήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Eπίσης, στη συνέντευξη Tύπου ανακοινώθηκε η ένταξη 47 προτάσεων, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν έργα Ερευνητικών Φορέων, Επιμελητηρίων, έργα πολιτισμού και δράσεις που υλοποιούνται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και έργα άλλων φορέων.

Σημειώνεται ότι, πέραν των νέων προγραμμάτων, είναι ανοιχτές και προηγούμενες προσκλήσεις έργων, συνολικού ύψους 220 εκ. ευρώ, που διαμορφώνουν το συνολικό φετινό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 759 εκατ. ευρώ.

Στην ημερίδα για το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών στελεχών τόσο της αγοράς πληροφορικής όσο και φορέων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Φορέα, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνης Μαρκόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του Ε.Π 'Ψηφιακή Σύγκλιση', όσο και, γενικότερα, τη νέα ψηφιακή στρατηγική και τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης και στον τρόπο υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων.

Ο Ειδικός Γραμματέας, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, δήλωσε: 'Η νέα ψηφιακή στρατηγική, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα λεπτομερώς, στόχο έχει να εξασφαλίσει την ποιότητα, την αξιοπιστία, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα κάθε έργου, κάθε δράσης που θα υλοποιείται από εδώ και πέρα μέσω του 'Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση' και όχι μόνο. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν και θα στηρίξουν στο μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες για ανάπτυξη, για βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας'.