Πρόσκληση για την Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών

24.08.2010

Πρόσκληση για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εκπονήσουν την έρευνά τους σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι ερευνητές θα χρηματοδοτηθούν για έργα διάρκειας 24-36 μηνών, σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, με μέγιστο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.

Η πρόσκληση εντάσσεται στη Δράση 'Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών' (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση', Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και στοχεύει στην απόκτηση νέων ερευνητικών δεξιοτήτων, την εξέλιξη της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας, ή/και την επανεκκίνηση της καριέρας τους μετά από μια διακοπή. Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθούν οι εγχώριοι ερευνητικοί οργανισμοί και να αναβαθμιστούν οι δυνατότητές τους για υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο. Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. Κάθε έργο θα υλοποιηθεί σε Ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ), στην ΑΣΠΑΙΤΕ ή ερευνητικό φορέα της χώρας (Φορείς Υποδοχής/Δικαιούχοι) και για κάθε πρόταση θα πρέπει να ορισθεί Επιστημονικώς Υπεύθυνος, ο οποίος θα προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Υποδοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές πρέπει, καταρχάς, να διασφαλίσουν τη συνεργασία τους με κάποιον από τους παραπάνω φορείς και, κατόπιν, να υποβάλουν την πρότασή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, στα αγγλικά, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης δεν θα πρέπει να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών από την ημερομηνία αναγόρευσης του υποψήφιου σε διδάκτορα. Επίσης οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί (όπου απαιτείται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του ερευνητή).

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει με βάση την αποτελεσματικότητα του έργου σε σχέση με τους στόχους της πρόσκλησης, τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές ωφέλειες, τα προσόντα τους υποψήφιου, τη δυνατότητα διαχείρισης από τον φορέα υποδοχής, κ.ά. Χρηματοδοτείται επίσης μία 'Κεντρική Δράση' για τον φορέα υποδοχής για τη διοικητική υποστήριξη των έργων, τη δημοσιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την αξιολόγηση της Δράσης.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΓΓΕΤ, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που αφορούν τη στόχευση της Δράσης με κεντρικό άξονα τον Μεταδιδάκτορα Ερευνητή, την πραγματική δυνατότητα προσέλκυσης Μεταδιδακτόρων από το εξωτερικό (προκήρυξη και στην αγγλική) καθώς και ενθάρρυνση για εκπόνηση του ερευνητικού έργου και σε φορείς της Αλλοδαπής, την απλούστευση των διαδικασιών στα στάδια υποβολής και αξιολόγησης. Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται λεπτομερώς στην πρόσκληση που θα εκδοθεί από την ΓΓΕΤ στην οποία και θα ορίζεται νέα καταληκτική ημερομηνία

Πληροφορίες:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Πολυτίμη Σακελλαρίου (τηλ.: 210 7458125, e-mail: psak@gsrt.gr)
Βασιλική Καραβαγγέλη (τηλ.: 210 7458181, e-mail: vkar@gsrt.gr)
Αγγελος Κωστόπουλος (τηλ.: 210 7458128, e-mail: akos@gsrt.gr)
Κική Νικοπούλου (τηλ.: 210 7458129, e-mail: kiki@gsrt.gr)