Στην πολύτιμη συλλογή πολιτιστικών τεκμηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (KΘΒΕ) δίνεται πρόσβαση στους ερευνητές και το κοινό, μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, μέσω των υπολογιστών που εγκαταστάθηκαν στον καλαίσθητο χώρο και των χιλιάδων ψηφιοποιημένων αρχείων της βάσης δεδομένων που εμπλουτίζεται καθημερινά, στην ιστορία του ΚΘΒΕ.
Η πρόσβαση στα πολιτιστικά τεκμήρια του θεάτρου θα γίνεται μέσα από τη Διαδραστική Εφαρμογή Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματός του, που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση και η αναζήτηση σε 776 παραγωγές και συμπαραγωγές του ΚΘΒΕ, από το 1961 μέχρι σήμερα, και σε 67.985 ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται με αυτές. Μάλιστα, η Διαδραστική Εφαρμογή εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό, καθώς ενημερώνεται ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου (www.ntng.gr).
Αναλυτικότερα η Διαδραστική Εφαρμογή περιλαμβάνει τα εξής τεκμήρια: 2.153 αρχεία βίντεο (αποσπάσματα παραστάσεων, trailer, διαφημιστικά τρίλεπτα), 4.852 αρχεία ήχου (αποσπάσματα από τη μουσική ή την ηχογράφηση παραστάσεων και εκδηλώσεων), 29.801 φωτογραφίες (παραστάσεων, δοκιμών, κοστουμιών, μακετών, φροντιστηριακών αντικειμένων, πορτρέτων κ.ά.), 789 αφίσες, 4.407 δημοσιεύματα τύπου, 5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα των έργων με τις σημειώσεις συντελεστών, 219 πολυσέλιδες παρτιτούρες (αρχεία pdf), 14.870 σελίδες από 1.208 προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων, 668 βιογραφικά συντελεστών, 4.475 σελίδες από τα 2.028 βιβλία της Θεατρικής Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.
Ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω ψηφιακών συλλογών δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με την Ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΚΘΒΕ. Με τη δημιουργία ωστόσο της Διαδραστικής Εφαρμογής, οι συλλογές αυτές διορθώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νέα ενιαία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν σήμερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, νέες ψηφιακές συλλογές δημιουργήθηκαν από την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής και της Βιβλιοθήκης του Αρχείου του θεάτρου.
Στη Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής ψηφιοποιήθηκαν, ταξινομήθηκαν και φυλάσσονται 2.028 βιβλία (Θεατρικά έργα, Προγράμματα παραστάσεων, Εκδόσεις για το Θέατρο, την Τέχνη και την Ιστορία). Τα βιβλία αυτά έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά, ώστε να μπορούν τόσο οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής αλλά και οι επισκέπτες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης να κάνουν κάθε είδους βιβλιογραφική αναζήτηση εντοπίζοντας εύκολα τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, η Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής, οργανώθηκε και επαναλειτουργεί με ψηφιακά μέσα. Έχουν εγκατασταθεί στο χώρο δύο υπολογιστές με πρόσβαση στο internet και τη Διαδραστική Εφαρμογή και οι φοιτητές μπορούν να πλοηγούνται, από τη Μονή Λαζαριστών, τόσο στα βιβλία που φυλάσσονται εκεί αλλά σε όλο το Αρχείο παραστάσεων του ΚΘΒΕ της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
Όσο για τη βιβλιοθήκη του Αρχείου, αποτελείται από 1.789 κείμενα παραστάσεων με σημειώσεις συντελεστών. Σε κάθε ένα από τα βιβλία αυτά, παράλληλα με το κείμενο του έργου, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δοκιμές των παραστάσεων, σκίτσα και κατευθύνσεις για την κίνηση των ηθοποιών στη σκηνή, την εκφορά του λόγου, το σκηνικό, την μουσική επένδυση, το φωτισμό της παράστασης κ.λπ.
Σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή εμφανίζονται 5.881 σελίδες από τα κείμενα αυτά, ενώ έχουν φωτογραφηθεί 90.000 σελίδες επιπλέον, των οποίων η τελική επεξεργασία εκκρεμεί. Η βιβλιοθήκη του Αρχείου περιλαμβάνει, τέλος, τις εκδόσεις του ΚΘΒΕ, δηλαδή τα προγράμματα παραστάσεων, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν εξολοκλήρου (14.870 σελίδες).
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό, καθώς ενημερώνεται ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου. Παραμένει, όμως, προσβάσιμη μόνο μέσω των ειδικών υπολογιστών στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, καθώς τα πνευματικά δικαιώματα δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, τη διάθεση των τεκμηρίων στο Διαδίκτυο. Ένα μέρος, πάντως, των ψηφιακών συλλογών του ΚΘΒΕ που δημιουργήθηκε με την ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του, είναι προσβάσιμο μέσω του δικτυακού τόπου του θεάτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ θα λειτουργεί παράλληλα με το Αρχείο του ΚΘΒΕ ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να μελετήσει, εκτός από τις ψηφιακά τεκμήρια, και τα φυσικά αρχεία σε έντυπη μορφή, ή όλο το φάκελο κάποιας παραγωγής, να έχει πρόσβαση στη βιντεοθήκη του θεάτρου ώστε να παρακολουθήσει ολόκληρες τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων ή να υποβάλει σχετική αίτηση στο θέατρο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να του παραχωρηθούν αντίγραφα από κάποια ψηφιακά αρχεία που επέλεξε.
Επιπλέον, στο χώρο της ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί wifi hotspot - ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης για τους επισκέπτες του θεάτρου. Η πρόσβαση στο δίκτυο για λόγους ασφαλείας, λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, θα γίνεται με χρήση κωδικού τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν από τα ταμεία του θεάτρου. Η υπηρεσία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 πμ. - 3:00 μμ.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ', ΑΞΟΝΑΣ: Παιδεία και Πολιτισμός, ΜΕΤΡΟ 1.3 'Τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού': 'Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και Διαδραστικών Εφαρμογών Ανάδειξης και Προβολής του Πολιτιστικού Αποθέματος του ΚΘΒΕ' με συγχρηματοδότηση 75% από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 25% από Εθνικούς Πόρους.