Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο 'Στα βήματα του Παυσανία'. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν διεθνές συμπόσιο, εκπαιδευτικές εκθέσεις, επιμορφωτικές διαλέξεις, προβολή ντοκιμαντέρ και μια δίγλωσση εικονογραφημένη έκδοση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Γ' Κ.Π.Σ. έργου 'Ανοιχτές Θύρες - 2ος κύκλος' - τρίτη δράση. Η παρουσίασή τους εντάσσεται στον Στ' κύκλο του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ 'Επιστήμης Κοινωνία'.
Αντικείμενο όλων των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 31 Μαΐου αποτελεί βέβαια το έργο του Παυσανία 'Ελλάδος Περιήγησις', μια περιγραφή των μνημείων της Ελλάδας των ρωμαϊκών χρόνων που συντάχθηκε τον 2ο αι. μ.Χ. Το έργο αυτό αποτέλεσε τον κύριο οδηγό των ξένων περιηγητών και τη βάση της αρχαιολογίας της Ελλάδας, ενώ, ταυτόχρονα, συνδέθηκε με τον ελληνικό προ-εθνικό πατριωτισμό.
Το Συμπόσιο θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 5 Μαΐου και θα φιλοξενηθεί στο ΕΙΕ (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας) και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Cotsen Hall), ενώ θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικά με τις εκδόσεις του έργου του Παυσανία, την κριτική και τις διορθώσεις που έγιναν σε διάφορες εποχές, τη χρήση του από τους ξένους περιηγητές και πολλά ακόμη.
Οι εκπαιδευτικές εκθέσεις παρουσιάζουν το έργο του Παυσανία, την τύχη του κατά τους νεότερους χρόνους (15ος-19ος αι.) και τη σημερινή αποτίμησή του. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν από τις 3 έως τις 31 Μαΐου (η έκθεση στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαΐου), ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί ειδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία) για τις 9, 16, 23 & 30 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα διατίθεται χάρτης που απεικονίζει σχηματικά τις χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές του Παυσανία.
Παράλληλα, από 8 έως 31 Μαϊου θα προβάλλεται καθημερινά τo ντοκιμαντέρ 'Στα βήματα του Παυσανία' στην Αίθουσα Σεμιναρίων στο ισόγειο του ΕΙΕ. Το ντοκιμαντέρ αφορά μία 'περιήγηση' στο έργο του Παυσανία μέσα από ζωντανές λήψεις, συνεντεύξεις και πλούσιο εικαστικό υλικό, προκειμένου να αναδειχθεί η διαχρονική σημασία του στην ανάκτηση της ελληνικής Αρχαιότητας.
Τέλος, η δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο 'Στα βήματα του Παυσανία' είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση των αναγνώσεων του Παυσανία και των σχέσεών τους με την ανακάλυψη της Ελλάδας κατά τους νεότερους χρόνους. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου οι συγγραφείς καταθέτουν στοιχεία γύρω από τον Παυσανία, τις διαδρομές του, τη δομή και το περιεχόμενο του έργου του, ενώ στο τελευταίο επιχειρούν μια αποτίμηση της Περιήγησης από τους αρχαιολόγους που μελετούν σήμερα τους χώρους που ο Παυσανίας περιηγήθηκε και περιέγραψε.