7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο: 53,2 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή έρευνα έως το 2013

02.10.2006

Το νέο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2006, στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ερευνητικές περιοχές, τα μέσα υλοποίησης, και τους κανόνες οικονομικής συμμετοχής στο 7ο ΠΠ.

Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 7ου ΠΠ αναμένονται στα τέλη του 2006. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου Προγράμματος, που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή έρευνα με 53,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, είναι η μεγαλύτερη διάρκεια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα ΠΠ, η αύξηση του προϋπολογισμού, η υιοθέτηση πιο ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων, η απλοποίηση των διαδικασιών, η έμφαση στην αριστεία και η εισαγωγή ενός αυτόνομου υποπρογράμματος ('Ιδέες') για τη χρηματοδότηση της έρευνας αιχμής.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς τόνισε ότι 'Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, δηλαδή την ανάδειξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανταγωνιστικότερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010. Βασικές αρχές του 7ου ΠΠ είναι η διεξαγωγή έρευνας αιχμής και η παραγωγή καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και η ανάδειξη της αριστείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα'.

Σε χαιρετισμό του ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ καθ. Σταύρος Πανάς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της έρευνας στη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας, επισήμανε τη σημαντική συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του ΑΠΘ σε διεθνή έργα, και παρουσίασε στις δράσεις της Επιτροπής για την πληροφόρηση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης του ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα Προγράμματα Πλαίσιο Έρευνας της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα απορροφά ποσοστό 3-3,5% της συνολικής χρηματοδότησης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει αποτελεσματικά τους ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν στα ερευνητικά έργα της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι της ΕΕ (Γενικές Διευθύνσεις 'Έρευνα' και 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας') παρουσίασαν τους κανόνες συμμετοχής και τους ακόλουθους τέσσερεις βασικούς άξονες:
- Συνεργασία (32,36 δισ. ευρώ): Διακρατικές συνεργασίες, τεχνολογικές πλατφόρμες, από κοινού τεχνολογικές πρωτοβουλίες, συντονισμός μη κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων και διεθνής συνεργασία.
- Ιδέες (7,46 δισ. ευρώ): Ενίσχυση της έρευνας αιχμής, σε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία, που διεξάγεται από μεμονωμένες εθνικές ή διακρατικές ομάδες, ανταγωνιζόμενες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρμόδιο όργανο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
- Ανθρωποι (4,73 δισ. ευρώ): Δράσεις Marie Curie για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και άλλες πρωτοβουλίες.
- Ικανότητες (4,22 δισ. ευρώ): Ερευνητικές υποδομές, Έρευνα για την υποστήριξη των ΜΜΕ, Περιφέρειες γνώσης, Ερευνητικό δυναμικό, Επιστήμη και κοινωνία, Συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας και καινοτομίας, Δράσεις διεθνούς συνεργασίας.

Πρακτικές συμβουλές για τη συμμετοχή των ερευνητικών φορέων στο ΠΠ, την προετοιμασία προτάσεων, την ανεύρεση συνεργατών και άλλα οικονομικά και νομικά θέματα παρουσίασαν στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο της δράσης του ως Εθνικό Σημείο Επαφής. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για ευρωπαϊκά δίκτυα ανεύρεσης και υποστήριξης συνεργασιών, στα οποία συμμετέχει το ΕΚΤ.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ.