Ομάδα μαθητών από το 8ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης απέσπασε το πρώτο βραβείο ψηφιακής δημιουργίας στο σχολικό διαγωνισμό της Πράσινης Εβδομάδας 2006, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κεντρικό θέμα την προστασία της βιοποικιλότητας. Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, βραβεύτηκαν επίσης νέες τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, πόλεις που προωθούν μεθόδους αειφόρων αστικών μεταφορών και άλλα σχολεία που ενθαρρύνουν την ενημέρωση και την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών σχετικά με το περιβάλλον. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την 1η Ιουνίου 2006.
Συγκριμένα, έξι εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία απέσπασαν τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία για το περιβάλλον 2006. Πρόκειται για βραβεία που απονέμονται ανά διετία σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Αφορούν, δε, προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν πρότυπα αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης, μεθόδους και παραγωγικές διαδικασίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, τρόπους διαχείρισης που βελτιώνουν τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα και διεθνείς συμπράξεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη αναπτυσσόμενων χωρών ή χωρών μεταβατικής οικονομίας.
Ο φετινός διαγωνισμός προσέλκυσε 139 συμμετοχές από 23 χώρες. Διακρίθηκαν οι ακόλουθοι: - Βραβείο προϊόντος: η εταιρεία Windsave Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο) βραβεύτηκε για το σχεδιασμό μιας ανεμογεννήτριας που αποδίδει απευθείας ανανεώσιμη ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο σπιτιών και γραφείων. Βραβεύτηκε επίσης η εταιρεία DTS OABE SL (Ισπανία) για ένα οικολογικό εντομοκτόνο βερνίκι που καταπολεμά επιβλαβή έντομα στις πόλεις.
- Βραβείο μεθόδου: διακρίθηκε η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG (Γερμανία) για μια μηχανική διεργασία εξαγωγής δευτερογενών πρώτων υλών από υλικά διάλυσης αυτοκινήτων, μετά την ολοκλήρωση του ωφέλιμου κύκλου ζωής τους.
- Βραβείο διαχείρισης: νικήτρια είναι η εταιρεία Sotral SpA (Ιταλία), η οποία προσέγγισε περιβαλλοντικά τις διοικητικές ανάγκες του κλάδου της τροφοδοσίας, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση καινοτόμων δεικτών περιβαλλοντικών επιδόσεων.
- Βραβείο διεθνούς συνεργασίας: η εταιρεία iD-L inspired innovations (Ολλανδία) βραβεύτηκε για την παραγωγή προϊόντων μόδας από ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες, που παρέχει περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας σε φτωχές περιοχές του Δελχί, στην Ινδία. Η εταιρεία YIT Rakennus Oy (Φινλανδία) βραβεύτηκε για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας υγρών λυμάτων στην Αγ.Πετρούπολη, η οποία συνέβαλε στη μείωση της ρύπανσης της Βαλτικής Θάλασσας.
Το βραβείο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας απονέμεται κάθε χρόνο στη δημοτική αρχή μιας πόλης που προωθεί καλές πρακτικές για αειφόρες αστικές μεταφορές. Φέτος, συμμετείχαν 43 πόλεις στο διαγωνισμό με θέμα 'Σπίτι-δουλειά-σπίτι με τη συγκοινωνία (Clever commuting)'. Νικήτρια πόλη ανακηρύχθηκε η Κοπεγχάγη, όπου, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, δοκιμάστηκαν ιδέες και σχέδια τοπικής έμπνευσης για τη διαχείριση της κυκλοφορίας της πόλης.
Τέλος, ο σχολικός διαγωνισμός της Πράσινης Εβδομάδας, που όπως αναφέρθηκε παραπάνω, φέτος, ήταν αφιερωμένος στην προστασία της βιοποικιλότητας, προσέλκυσε 7.050 συμμετοχές. Στην κατηγορία καλλιτεχνικής δημιουργίας (για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών), νικητές αναδείχτηκαν μαθητές από τη Λετονία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Στην ψηφιακή δημιουργία (για ομάδες παιδιών ηλικίας 11-16 ετών), το πρώτο βραβείο απέσπασε η ομάδα του 8ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (Χριστίνα Σωτηρίου, Ευστράτιος-Μάξιμος Κεχαγιάς, Αθανάσιος Καρράς, Σοφία Μουρτζιλάκη) και ακολουθούν ομάδες από τη Βουλγαρία και την Τσεχία.