Η Ανακουφιστική Φροντίδα στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΚΤ με την αιγίδα του EIT Health

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και startups, παρουσιάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες και στρατηγικές για τη βελτίωση του τομέα της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Η εκδήλωση δικτύωσης Morning Health Talks με τίτλο "How Innovative Solutions Can Contribute to the Transformation of Palliative Care", που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2024, συγκέντρωσε πλήθος ειδικών από τον τομέα της υγείας με στόχο τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανακουφιστική Φροντίδα και την ενίσχυση συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως ελληνικού κόμβου του EIT Health, που στοχεύουν στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι καινοτόμων startups, παρουσιάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες και στρατηγικές για τη βελτίωση της Ανακουφιστικής - Παρηγορητικής Φροντίδας.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα αποτελεί μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Η Ανακουφιστική Φροντίδα εστιάζει τόσο στην πρόληψη και όσο και στην ανακούφιση του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων, προσφέροντας υποστήριξη όχι μόνο στον ασθενή αλλά και στις οικογένειες, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου φροντίδας που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση. Αποσκοπεί, επίσης, στην υποστήριξη της συναισθηματικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των ασθενών, αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη διάσταση της υγείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δρ Νικόλαο Καραμπέκιο, Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ, ο οποίος επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του οργανισμού στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και στη γεφύρωση μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και οργανισμών περίθαλψης.

Στην συνέχεια, ακολούθησε διαδικτυακή ομιλία από την Beáta Kurucz, RIS Collaboration Lead του EIT Health InnoStars, η οποία παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του EIT Health διαχρονικά και κάποιες εμβληματικές ιστορίες επιτυχίας. Στη συνέχεια, η Αλίκη Τσερκέζογλου, εκπρόσωπος του Galilee Palliative Care Centre Innovations in Chronic Diseases, ανέπτυξε το θέμα της καινοτομίας στην Παρηγορητική Φροντίδα με παραδείγματα από το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία.

Ακολούθησε ο Αντώνης Τρύφωνος, Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), που ανέδειξε τις τεχνολογικές ανάγκες της παρηγορητικής φροντίδας, από την οπτική γωνία των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.

Από την πλευρά των νεοσύστατων επιχειρήσεων, ο Διονύσης Τζαβάρας, συνεργάτης της εταιρείας HYGIEIA Scientific Research and Educational Cluster, παρουσίασε εφαρμογές ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών που μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση της φροντίδας ασθενών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανοικτή Καινοτομία: Μια Συνεργατική Προσέγγιση για τη Βελτίωση της Ανακουφιστικής Φροντίδας». Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, Εθνικό Σημείο Επαφής (Horizon Europe Cluster 1: Health και Cancer Mission). Συμμετείχαν οι Αντώνης Τρύφωνος, Ευαγγελία Μπίστα, Χαράλαμπος Κελεσίδης και Διονύσιος Τζαβάρας, οι οποίοι συζήτησαν καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές, ενώ πρότειναν τη δημιουργία νέων δομών και διεπιστημονικών ομάδων στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας και στην αποτελεσματική σύζευξη δομών παροχής υπηρεσιών, ιατρικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων.

Σημαντικά Αποτελέσματα της Εκδήλωσης:

  1. Ενεργοποίηση του εγχώριου συστήματος καινοτομίας: Ο τομέας της παρηγορητικής φροντίδας πρέπει να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Απαιτείται χαρτογράφηση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών, των τεχνολογικών αναγκών και των αναγκών των ασθενών.
  2. Σύζευξη επιχειρήσεων και δομών υγείας: Ενίσχυση συνεργασιών μέσω τακτικών συναντήσεων, διαγωνισμών τεχνολογικής ανάπτυξης και κοινών υποβολών σε ερευνητικά έργα για την ανάπτυξη εστιασμένων λύσεων και την εξωστρέφεια του κλάδου.
  3. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας: Ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και τηλεϊατρικής για εξατομικευμένη φροντίδα, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενών, φροντιστών και ιατρών.
  4. Οδηγός Ασθενούς για ειδικές περιπτώσεις: Ανάπτυξη σαφών και εύχρηστων οδηγιών για τις διαδικασίες φροντίδας ανάλογα με την ιατρική κατάσταση, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για συντονισμένες δράσεις μεταξύ υγειονομικών φορέων, εταιρειών τεχνολογίας και κρατικών οργανισμών.

Δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μάριο Ροϊδη, συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα, mroidis@ekt.gr, και τη Μαγδαληνή Χάρδα, Σύμβουλος Καινοτομίας EIT Health/ SymbIASIS, mcharda@ekt.gr.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βουλγαράκης / ΕΚΤ

www.ekt.gr, with information from ΕΚΤ