Διεθνής εκδήλωση δικτύωσης στον τομέα των καινοτόμων τεχνολογιών για την Άμυνα και την Αμυντική Βιομηχανία με τίτλο European Defence Fund Networking Day διοργανώνεται από το Netherlands Enterprise Agency, με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με συντονιστικό ρόλο στο Enterprise Europe Network Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» του Πυλώνα 2 στον Ορίζοντα Ευρώπη, υποστηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών στις διμερείς συναντήσεις.
Η εκδήλωση δικτύωσης "European Defence Fund Networking Day" διοργανώνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης NEDS 2022 για την Άμυνα και την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Ροτερνταμ της Ολλανδίας στις 17 Νοεμβρίου 2022, ενώ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και οποιανδήποτε ενδιαφερόμενο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) αποτελεί τη βασική πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη στήριξη, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, της συνεργατικής έρευνας και της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης (2021-2027) το Ταμείο θα στηρίζει οικονομικά κοινοπραξίες εταιρειών από διαφορετικά κράτη μέλη που αναλαμβάνουν έργο συνεργατικής έρευνας στον τομέα της άμυνας και την ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών. Το Ταμείο περιλαμβάνει επίσης μηχανισμούς που θα τονώσουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού.
Ανάμεσα στους στόχους της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνονται:
- Η δικτύωση επιχειρήσεων (SMEs, scaleups, starups) και οργανισμών με σκοπό την εξερεύνηση των νέων επιχειρηματικών και τεχνολογικών προκλήσεων, αλλά και πιθανοτήτων συνεργασίας
- Ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
- Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική πλατφόρμα εγγραφής μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2022. Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης (Ahoy Rotterdam) και θα προγραμματιστούν εκ των προτέρων μέσω της πλατφόρμας b2match. Η συμμετοχή στις επιχειρηματικές συναντήσεις είναι δωρεάν.
Κατά την εγγραφή, στο πεδίο γραφείο υποστήριξης - Support Office, μπορούν να επιλέξουν «GR National Documentation Centre EKT», προκειμένου να υποστηριχθούν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ, email: megas@ekt.gr).
Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη
Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή Cancer Mission. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, Ideal-ist, για την υγεία HNN3.0 και των ΕΣΕ για το Industry, NCP4Industry.
Enterprise Europe Network
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Αποτελείται από 600 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους, σε περισσότερες από 60 χώρες. Από το 2008 έχει βοηθήσει 2,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς, ενώ 475.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Δικτύου.
Στην Ελλάδα, η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas αποτελείται από 16 οργανισμούς καταξιωμένους στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών συνδέσμων, ερευνητικών, τεχνολογικών και τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων. Το ΕΚΤ είναι ιδρυτικό μέλος και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία.