Στην αιχμή της ψηφιακής εποχής, τα θερινά σχολεία του EIT Health (Εuropean Institute of Innovation and Technology - Ηealth) ακονίζουν δεξιότητες εργαζομένων και φοιτητών εξοπλίζοντάς τους για το νέο εργασιακό περιβάλλον. Το «HelloAI» εκπαιδεύει μελλοντικούς επαγγελματίες της Υγείας πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ενώ, το «L-ead» απευθύνεται σε εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας και εστιάζει στην ενίσχυση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.
Θερινό σχολείο «HelloAI» πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι καταιγιστικές αλλαγές που συντελούνται στα πεδία της οικονομίας και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, έχουν σημάνει μια ψηφιακή επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το εργατικό δυναμικό και τα συστήματα υγείας. Οι μισές από τις θέσεις εργασίες πρόκειται να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Το θερινό Σχολείο «HelloAI» σκοπεύει να ενισχύσει θεωρητικά και πρακτικά μελλοντικούς επαγγελματίες της Υγείας προετοιμάζοντάς τους για τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το πρόγραμμα του 2019 πέρα από το θεωρητικό υπόβαθρο που προσφέρει, έχει μια επιχειρηματική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις για τη δημιουργία startup, για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και για ζητήματα (βιο)ηθικής.
Την τελευταία ημέρα των μαθημάτων, οι φοιτητές θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν 7,5 μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).
Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε φοιτητές και διδάκτορες Ιατρικής και Βιοϊατρικής, καθώς επίσης Πολυτεχνικών και Οικονομικών σχολών.
Εγγραφές μέχρι τις 21 Απριλίου εδώ.
Το Θερινό Σχολείο «HelloAI» απαρτίζεται από δύο διδακτικές ενότητες:
• 27-31 Μαΐου 2019, Βουδαπέστη
• 1-5 Ιουλίου 2019, Βαρκελώνη
Θερινό Σχολείο «L-ead» για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων
Το δεύτερο θερινό σχολείο του EIT Health για το 2019 απευθύνεται σε εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας και εστιάζει στην ενίσχυση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους. Θα ενταχθούν σε διαδραστικές ομάδες εργασίας, θα δουλέψουν πάνω σε μελέτες περιπτώσεων και θα πάρουν μέρος σε μια ψηφιακή δοκιμασία.
Το Θερινό Σχολείο «L-ead» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την εξέλιξη των συστημάτων υγείας στην ψηφιακή εποχή. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της υγείας στην ψηφιακή εποχή, π.χ. δυναμική αγοράς εργασίας, ισχυροποίηση συστημάτων υγείας, ανάπτυξη βιώσιμου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, πρωτοβουλίες και ευκαιρίες με γνώμονα την τεχνολογία, ψηφιακό οικοσύστημα υγείας, λύσεις τηλεϊατρικής και ψηφιακής υγείας.
Εγγραφές μέχρι τις 21 Μαΐου εδώ.
Θερινό σχολείο McTivAging για την Κινητικότητα και την Ενεργό Γήρανση
Το θερινό σχολείο McATivAging, που πραγματοποιείται το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχει στόχο να εκπαιδεύσει επαγγελματίες να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μειωμένης κινητικότητας να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις: μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (1-12 Ιουλίου) και συνεδρίες σε αίθουσα (18-27 Ιουλίου).
Σκοπός του θερινού σχολείου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες για τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων για την προώθηση της κινητικότητας και του ενεργού τρόπου ζωής των ηλικιωμένων.
Το θερινό σχολείο McTivAgeing προσφέρεται σε 45 συμμετέχοντες από τους οποίους τουλάχιστον 15 θα προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.
Δείτε περισσότερα και κάντε αίτηση εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που είναι ο πόλος-Hub του EIT-Health στην Ελλάδα (κ. Γιώργο Μέγα megas@ekt.gr, και Δρ. Χριστίνα Πασκουάλ, cpascual@ekt.gr).
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT, Εuropean Institute of Innovation and Technology), με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Το ΕΙΤ αναπτύσσει δράσεις για: εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης), ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές).
To EIT Health είναι μια κοινοπραξία με περισσότερους από 50 βασικούς εταίρους και 90 συνεργάτες από κορυφαίες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από 14 χώρες της ΕΕ. Το EIT Health προσδιορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του EIT ως κοινότητα γνώσης και καινοτομίας του EIT (Κοινότητα καινοτομίας) στις 9 Δεκεμβρίου 2014.