Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Β΄ Kύκλο Oμιλιών 2019, με θέμα “Αἱ τοῦ Κέκροπος καὶ τοῦ Κάδμου: Αθήνα και Θήβα στη μέση βυζαντινή περίοδο”. Από την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
Η Αθήνα και η Θήβα, αρχαίες πόλεις που συνέδεαν την ίδρυσή τους με μυθικά πρόσωπα, επιβίωσαν στη βυζαντινή περίοδο και αναδείχθηκαν σε σημαντικά διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα του θέματος Ἑλλάδος. Η ανάδειξη διαφόρων πτυχών της ιστορίας τους και η προσέγγιση των μεταξύ τους σχέσεων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τεσσάρων διαλέξεων.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου
Η Αθήνα του 12ου αι. μέσα από την αλληλογραφία του Μιχαήλ Χωνιάτη - Μαρία Γερολυμάτου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Ο μητροπολίτης Θηβών Ιωάννης Καλοκτένης και η εποχή του (12ος αι.) - Άννα Λαμπροπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών.
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
Η Θήβα στη μέση βυζαντινή περίοδο: ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά τεκμήρια - Χάρις Κοιλάκου, Επίτιμη Έφορος Ἀρχαιοτήτων.
«Στη δημοσιά που πάει πλατιά κατά τη Θήβα...»: Οδοιπορικό στη μεσοβυζαντινή γλυπτική της Θήβας και της Αθήνας - Ελένη Μανωλέσσου, Δρ Αρχαιολόγος, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Ταξιδεύοντας από την Αθήνα στη Θήβα γύρω στο 1200 μ.Χ. Όψεις μιας διαδρομής - Έλλη Τζαβέλλα, Επισκέπτρια Ερευνήτρια, πρόγραμμα Topoi, Πανεπιστήμιο Humboldt.
Μονή Σαγματά. Ιστορία και Αρχιτεκτονική ενός σημαντικού θηβαϊκού μοναστικού καθιδρύματος - Σταύρος Μαμαλούκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου
Η Αθήνα και το θέμα Ελλάδος - Γιάννης Θεοχάρης, Δρ Αρχαιολόγος, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Μυθολογικά» της Αθήνας και της Θήβας σε βυζαντινά κείμενα – Θεώνη Κολλυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.
Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).