Προδημοσίευση προκήρυξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ παραγωγικών και ερευνητικών φορέων

05.04.2011

Την προκήρυξη 'Συνεργασία 2011: Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς' προδημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στόχος είναι η συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών για την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών και τεχνολογικών έργων που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την πράσινη ανάπτυξη, τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής, την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού και τη διεθνή συνεργασία. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 68,32 εκατ. ευρώ και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι στις 30 Ιουνίου 2011.

Η προκήρυξη απευθύνεται σε εγχώριες συμπράξεις δυναμικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και ερευνητικών φορέων (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, κ.λπ.). Επιπλέον φορείς μπορούν να συμμετέχουν ως τελικοί χρήστες, αποδέκτες των προϊόντων/υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν, κ.ά. Κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, οι τομείς που θα χρηματοδοτηθούν είναι: Φαρμακευτικά και Καλλυντικά προϊόντα, Τρόφιμα και Ποτά, Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία, Προηγμένα υλικά, Περιβάλλον, Χημικές διεργασίες στη Βιομηχανία, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμοί, Ενέργεια, Ασφάλεια, Υπηρεσίες (Υγεία, Χρηματοοικονομικά, Επιχειρήσεις, Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταφορές, Πρωτογενής παραγωγή, Περιβάλλον και πόλεις).

Για έργα στους τομείς μεταποίησης απαιτούνται κοινοπραξίες 4-8 φορέων, με διάρκεια 24-36 μηνών και προϋπολογισμό από 400 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ. Για έργα στον τομέα των υπηρεσιών οι κοινοπραξίες αποτελούνται από 3-5 οργανισμούς, με διάρκεια 24-36 μηνών και προϋπολογισμό 300-800 χιλ. ευρώ. Για έργα εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην πράσινη ανάπτυξη ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως 3 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ιδίας συμμετοχής στο έργο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.

Επιλέξιμες δράσεις είναι οι δράσεις έρευνας και ανάπτυξης (εξέλιξη της υφιστάμενης τεχνογνωσίας, βασική και βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη/επίδειξη για την εμπορική βιωσιμότητα των νέων τεχνολογιών, κ.ά.), μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας, κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δράσεις προβολής και δικτύωσης, κ.λπ.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 23,54 εκατ. για τις Περιφέρεις Στόχου 1 (Αν. Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Β. Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα) και 44,78 εκατ. για τις Περιφέρεις Μετάβασης (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ν. Αιγαίο). Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 εκατ. ευρώ από τα 68,32 εκατ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, θα διατεθούν αποκλειστικά για έργα σε τομείς υψηλής προτεραιτότητας στις υπηρεσίες.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα: https://apps.gov.gr/minedu/synergasia/. Οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων εμπεριέχονται στην πλατφόρμα υποβολής. Για τεχνική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην πλατφόρμα υποβολής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: synergasia@minedu.gov.gr.