Τρία νέα επιστημονικά περιοδικά είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

Το εκδοτικό περιβάλλον της πλατφόρμας eJournals αξιοποίησαν η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών και το Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία» του ΕΚΠΑ για να διαθέσουν ηλεκτρονικά τα επιστημονικά περιοδικά που εκδίδουν.

Τρία νέα περιοδικά με επιστημονικό περιεχόμενο στους τομείς της Ψυχολογίας, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας είναι πλέον διαθέσιμα στην πλατφόρμα eJournals που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Οι επισκέπτες της πλατφόρμας έχουν πλέον την ευκαιρία να πλοηγηθούν στο περιεχόμενο των επιστημονικών περιοδικών «Ψυχολογία», «Περί Ιστορίας» και «Ηθική» και να ανακαλύψουν περισσότερα από 800 επιστημονικά άρθρα.

Στο διαδικτυακό περιβάλλον του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχολογία» της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) είναι διαθέσιμα 81 τεύχη και 645 ερευνητικές εργασίες. Στο αρχείο του περιοδικού «Περί Ιστορίας», που εκδίδεται από την Ιόνιο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών, έχουν δημοσιευτεί 9 τεύχη και 82 επιστημονικά άρθρα, ενώ στο αρχείο των 12 τευχών του περιοδικού «Ηθική», που εκδίδει το Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία», του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι διαθέσιμα 79 άρθρα.

To EKT, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους εκδότες, παρέχει τις υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση των περιοδικών. Παράλληλα, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών και το Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία» έχουν την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου.

Ψυχολογία

Ανατρέξτε στο πλούσιο ψηφιακό αρχείο του περιοδικού «Ψυχολογία».

Το περιοδικό «Ψυχολογία» δημοσιεύει πρωτότυπες εμπειρικές εργασίες, σύντομες εμπειρικές αναφορές, θεωρητικές συνθέσεις και ανασκοπήσεις σημαντικών θεμάτων της Ψυχολογίας, βιβλιοκρισίες, καθώς και, σε ειδικές περιπτώσεις, μεταφράσεις σημαντικών ξενόγλωσσων εργασιών.

Στόχος του περιοδικού είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια του επιστημονικού λόγου και στη διάδοση της έγκυρης ψυχολογικής γνώσης που παράγεται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς από επιστήμονες, Έλληνες και μη. Επίσης, στόχος του περιοδικού είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του επιστημονικού και διεπιστημονικού διαλόγου, καθώς και στην ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της Ψυχολογίας.

To περιοδικό «Ψυχολογία» αποτελεί, από το 1992, την επίσημη επιστημονική έκδοση της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Από το 2000 καταλογογραφείται στη βιβλιογραφική βάση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) PsycINFO. Το 2019 μετετράπη σε περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης.  Το 2020 εντάχθηκε στην πλατφόρμα eJournals της εκδοτικής υπηρεσίας ΕΚΤ ePublishing, καταλογογραφήθηκε στη βιβλιογραφική βάση CrossRef και όλες οι εργασίες του απέκτησαν, αναδρομικά, κωδικούς Digital Object Identifier (doi).

Στο πλούσιο ψηφιακό αρχείο του περιοδικού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ειδικά αφιερώματα που σχετίζονται με τη διερεύνηση του σύνθετου φαινομένου της Ψυχολογίας των μέσων και της τεχνολογίας και με τη συμβολή των ψυχο-εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στην ανάπτυξη μαθησιακών και κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων στον χώρο του σχολείου. Επίσης, στο περιοδικό έχουν δημοσιευτεί σημαντικές εμπειρικές εργασίες, θεωρητικές συνθέσεις και ανασκοπήσεις για σημαντικά θέματα της Ψυχολογίας που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό και τη θυματοποίηση, το άγχος και την κατάθλιψη, την επαγγελματική εξουθένωση, το φαινόμενο της ξενοφοβίας κ.ά.

Επ' ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της νέας πλατφόρμας του περιοδικού στην υπηρεσία ejournals του ΕΚΤ, μπορείτε να διαβάσετε σημείωμα του Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού, Ν.Μακρή εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, τη συντακτική ομάδα, τις διαδικασίες ομότιμης αξιολόγησης και το περιεχόμενο του περιοδικού διατίθενται στην πλατφόρμα eJournals.

Περί Ιστορίας

Στο αρχείο του περιοδικό «Περί Ιστορίας» θα εντοπίσετε 9 τεύχη.

Το περιοδικό «Περί Ιστορίας» δημοσιεύει μόνο πρωτότυπες εργασίες που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας, της αρχαιολογίας και στον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής ιστορίας. Οι εργασίες πρέπει να μην έχουν δημοσιευθεί σε άλλο περιοδικό/συλλογικό τόμο/βιβλίο και να ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθιερωμένες απαιτήσεις επιστημονικότητας.

Μελετητές της επτανησιακής ιστορίας μπορούν να αναζητήσουν στο αρχείο του περιοδικού άρθρα για τη δημογραφική αποτύπωση του πληθυσμού της Ιθάκης τον 19ο αιώνα, την περίθαλψη των Κρητών προσφύγων στον νομό Κεφαλληνίας το 1867 και το 1868, τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή της Κέρκυρας από τον 16ο μέχρι τον 19ο  αιώνα, το προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) στα Δαρδανέλια, τις κερκυραϊκές φιλαρμονικές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, τους θεσμούς του αγροτικού εκσυγχρονισμού στην Κέρκυρα τον 19ο αιώνα και για το μέγεθος των επτανησιακών νοικοκυριών στις αναγραφές του 18ου και του 19ου αιώνα.

Στο περιοδικό έχουν δημοσιευτεί επίσης επιστημονικές εργασίες ευρύτερου ιστορικού ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες του 1922 στην αγροτική κοινωνία της ελλαδικής Θράκης, τη θέση της γυναίκας στην Αραβία στην εποχή του Μωάμεθ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο της δικτατορίας και το ελληνοτουρκικό μορφωτικό σύμφωνο του 1968, τη θνησιμότητα και τη φυματίωση κατά τον Μεσοπόλεμο και για το πολυσχιδές έργο του Γεωργίου Σ. Σαμαρτζή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εκδότη, την ιστορία, τη συντακτική επιτροπή και το περιεχόμενο του περιοδικού διατίθενται στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ.

Ηθική

Μέχρι στιγμής στο ψηφιακό αρχείο του περιοδικού «Ηθική» είναι διαθέσιμα 12 τεύχη.

Το περιοδικό «Ηθική» απευθύνεται σε συγγραφείς και αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τον φιλοσοφικό στοχασμό. Στόχος του είναι να διευρύνει το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων στη δημόσια σφαίρα, ώστε να συμβάλει στην έρευνα και τη φιλοσοφική αναζήτηση. Αν και ως περιοδικό αφορά, πρωτίστως, στην ηθική φιλοσοφία, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Πολύ περισσότερο φιλοδοξεί να ενισχύσει την αλληλεπίδραση της φιλοσοφίας με το ευρύτερο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Υπηρετεί την αρχή, κατά την οποία η ανατροφοδότηση μεταξύ διαφορετικών γνωστικών πεδίων συντελεί στην εμβάθυνση της γνώσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική επιτροπή, τις πολιτικές και το περιεχόμενο του περιοδικού είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα eJournals.

H υπηρεσία EKT ePublishing

Το ΕΚΤ ePublishing είναι μία ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία για την ηλεκτρονική έκδοση επιστημονικού περιεχομένου. Η υπηρεσία συμβάλλει αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιστημονικής εκδοτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ενισχύει την επιστημονική επικοινωνία (scholarly communication) και αυξάνει το διαθέσιμο επιστημονικό περιεχόμενο στον ψηφιακό δημόσιο χώρο

Η υπηρεσία παρέχεται μέσω ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων, υψηλών ποιοτικών και τεχνικών προδιαγραφών, καλύπτοντας όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας. Aποτελείται αποτελείται από τρεις πλατφόρμες, για την έκδοση περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και βιβλίων. Οι πλατφόρμες αυτές φιλοξενούν το περιεχόμενο του κάθε εκδότη (περιοδικά, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων) και του δίνουν τη δυνατότητα συνύπαρξης με άλλους έγκριτους εκδότες.

Η πλατφόρμα eJournals, ως επιμέρους  υποδομή της εκδοτικής υπηρεσίας ΕΚΤ ePublishing, φιλοξενεί στο διαδικτυακό της περιβάλλον 48 υψηλής ποιότητας περιοδικά και προσφέρει στους επισκέπτες της, πρόσβαση στο περιεχόμενο 16.350 επιστημονικών  δημοσιεύσεων.

Η αναβάθμιση και επέκταση της πλατφόρμας eJournals με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

www.ekt.gr, with information from Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών, Εργαστήριο «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία», EKT