Μεγάλη η ανταπόκριση και η προσέλευση στην ημερίδα με θέμα "Η Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) στις 26 Οκτωβρίου 2015, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Με σημαντική συμμετοχή επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Ισπανία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της Ενέργειας, η οποία διοργανώθηκε μετά το πέρας της ημερίδας από το ΕΚΤ ως μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, μαζί με το Agencia Andaluza del Conocimiento of Enterprise Europe Network CESEAND Plus και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα και τις επιχειρηματικές συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τον τομέα της Ενέργειας μέσω του προγράμματος "Ορίζοντας 2020", το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία κατά την περίοδο 2014-2020, με το οποίο η ΕΕ θα επενδύσει περαιτέρω στην Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Ενέργειας, υποστηρίζοντας σχετικές δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη στους τομείς της επιστήμης, της βιομηχανίας και των κοινωνικών προκλήσεων.
Αναλυτικά, ο Δρ Βασίλειος Κουγιώνας, από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παρουσίασε το πρόγραμμα της Κοινωνικής Πρόκλησης 3 "Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια" και τις νέες προκηρύξεις της διετίας 2016-17 στους διαφορετικούς πυλώνες του προγράμματος "Ορίζοντας 2020". Ο συνολικός προϋπολογισμός για τον τομέα της Ενέργειας ανέρχεται στα 5,69 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων 1,14 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις προκηρύξεις για την περίοδο 2016-17.
Ο Δρ Β. Κουγιώνας παρουσίασε και δύο επιπλέον δράσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της καινοτομίας, την πιλοτική Fast Track to Innovation Pilot για την τελευταία ώθηση σε "έξυπνες ιδέες" για την είσοδό τους στην αγορά με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για το 2016, και τα Βραβεία για την Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020, ένα νέο μέσο δημιουργίας καινοτομιών στον τομέα των τεχνολογιών για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, με 3 προκηρύξεις που θα δημοσιευθούν το 2016 συνολικού προϋπολογισμού περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, ο Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Σωτήριος Καρέλλας, Εμπειρογνώμονας της Κοινωνικής Πρόκλησης 3, και η Χριστιάνα Σιαμπέκου, Εθνικό Σημείο Επαφής της Κοινωνικής Πρόκλησης 3 στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παρουσίασαν τις θέσεις της Ελλάδας για τα προγράμματα στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα "Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική Eνέργεια" του Ορίζοντα 2020.
Συγκεκριμένα, κάποια χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις της Ελλάδας για το 2014 είναι 198 προτάσεις, 19 εγκεκριμένα έργα με 29 ελληνικές συμμετοχές, 4 από τα οποία με Έλληνες συντονιστές και προϋπολογισμό πάνω από 8 εκατ. ευρώ. Για το 2015 τα αντίστοιχα στατιστικά είναι 195 προτάσεις, 10 εγκεκριμένα έργα με 13 ελληνικές συμμετοχές, 2 από τα οποία με Έλληνες συντονιστές.
Επιπλέον, η Χριστιάνα Σιαμπέκου παρουσίασε τις δράσεις και τις υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στον Ορίζοντα 2020, καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, το ΕΚΤ εξυπηρετεί, σε τοπικό επίπεδο, τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα SME Instrument ομάδες, παρέχοντας συμβουλές για την επιλογή συμβούλου και προσφέροντας πρόσβαση στα σεμινάρια καθοδήγησης. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ SME Instrument έχει στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων που ακολούθησε μετά το πέρας της ημερίδας, διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα εταιρίες από την Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς και ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να δημιουργήσουν δίαυλους επικοινωνίας για την ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών, με σκοπό τη σύναψη επιστημονικών και τεχνολογικών συμφωνιών. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων συμμετείχαν 29 φορείς που πραγματοποίησαν 92 συναντήσεις και ενημερώθηκαν περαιτέρω σχετικά με τις προκηρύξεις και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πρόκλησης 3 "Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια".
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.
Links
- Παρουσιάσεις και βίντεο από την Ενημερωτική Ημερίδα για την Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020
- Συνέντευξη του Σωτήριου Καρέλλα στο ΕΚΤ για την ελληνική συμμετοχή στις προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020
- Συνέντευξη του Αριστοτέλη Μπότζιου-Βαλασκάκη στο ΕΚΤ για τα στοιχεία μιας επιτυχημένης υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση στον
- Horizon2020 (EC)
- Horizon2020 (EKT)
- Enterprise Europe Netwοrk-Hellas