Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας" (www.knowledgebridges.gr) που σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».
Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία «γεφυρών» που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να συνεργαστούν, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ή/και ερευνητικές πρωτοβουλίες, με επιστήμονες, με φορείς και με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα το σύνολο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας πρέπει να ενισχυθεί με τη συμβολή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.
Είναι, αναντίρρητα, τεράστια η σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου, και ειδικότερα του εξειδικευμένου, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, ενώ είναι εξίσου σημαντική η κρισιμότητα της κινητικότητας των επιστημόνων και ιδιαίτερα της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Υπάρχει μία τεράστια δυναμική για να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και αυτό θα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη βοήθεια τόσο για τους Έλληνες που μένουν στη χώρα, ειδικά όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, όσο και για τους Έλληνες που θέλουν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας μας, είτε παραμείνουν στο εξωτερικό είτε αποφασίσουν να επιστρέψουν.
Το ΕΚΤ, θεσμικός φορέας με κεντρικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίνονται υπηρεσίες για την επίτευξη των στόχων και μέσω της οποίας θα γίνει καταγραφή, χαρτογράφηση και διαρκής παρακολούθηση της θέσης και των χαρακτηριστικών του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει φύγει από την Ελλάδα.
Μέσα από τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας μπορεί κανείς να βρει συνεργάτες, πληροφόρηση για χρηματοδοτικά προγράμματα και υποτροφίες στην Ελλάδα κ.λπ. ή επίσης να συνδράμει κάποια ελληνική επιχείρηση, ώστε να πουλήσει τα προϊόντα της στη χώρα όπου αυτός ζει και δραστηριοποιείται, να βοηθάει φίλους που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται σε κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα, ώστε να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις του εξωτερικού, κι ακόμη να συστήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, λειτουργώντας ως μέντορας/«business angel» στη συγκρότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης στην Ελλάδα.
Περιηγηθείτε στη σελίδα, βρείτε πληροφορίες για προγράμματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και για υποτροφίες για σπουδές και έρευνα, δείτε τις ιστορίες ανθρώπων που (επ)έμειναν στην Ελλάδα και πέτυχαν, εγγραφείτε στην ειδική ενότητα «Συνεργασίες» και βρείτε συνεργάτες στην Ελλάδα, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να καταγραφεί το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα διαθέσει, το επόμενο διάστημα, την κατάλληλη υποδομή, τεχνογνωσία, βάσεις δεδομένων Ελλήνων ερευνητών, ανθρώπινο δυναμικό και τα επικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων υλοποίησης της πρωτοβουλίας " Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας".
Μεγάλο ενδιαφέρον για τις «Γέφυρες» στην 82η ΔΕΘ
Κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου λειτουργίας της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της επιχειρησιακής ομάδας των «Γεφυρών» ενημέρωσαν το κοινό που επισκέφτηκε το Περίπτερο 15 για τους στόχους, το όραμα και τις δράσεις της νέας εθνικής πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας". Το περίπτερο των Γεφυρών επισκέφτηκε μάλιστα και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων που ενδιαφέρθηκαν για την πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Alumni του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Προξενείο του Λουξεμβούργου στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι από το Τμήμα Δημοσιότητας του ΕΣΠΑ και Έλληνες επιστήμονες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" στο Facebook, στο Twitter και στο LinkedIn.