O Γενικόs Διευθυντήs του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency), Johann Dietrich Wörner, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Κώστα Φωτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Θωμάς Μαλούτας, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ESA και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Wörner διοργανώθηκε ανοικτή συζήτηση με θέμα τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος σήμερα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της ερευνητικής - ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος, όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στην παρουσίασή του ο κ. Wörner αναφέρθηκε στο έργο της ESA και στο όραμά του για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Επίσης έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη της ESA και τις δυνατότητες που προσφέρει ο Οργανισμός, για την επίλυση τους.
O Johann Dietrich Wörner παρουσιάζει το όραμά του για τη λειτουργία της ESA
Ο Αν. Υπουργός Κ. Φωτάκης μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της ελληνικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σε τομείς ενδιαφέροντος της χώρας, όπως η παρατήρηση της γης, το προσφυγικό ζήτημα, και η κλιματική αλλαγή (μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.).
Ο κ. Φωτάκης προσκάλεσε τέλος τον κ. Wörner για μια νέα επίσκεψη μέσα στο 2017, προκειμένου να παρουσιάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις θέσεις του σε σχέση με τη συμβολή της ESA στα μεγάλα προβλήματα της εποχής.
Η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Johann Dietrich Wörner, στο ΥΠ.Π.Ε.Θ
Ποια είναι η ESA;
H ΕSA - ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα ελληνικά - ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο Διάστημα. Αποστολή της είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το Διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο Διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.
Ο οργανισμός συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των 22 μελών που τον απαρτίζουν, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα. Έργο του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα της ESA σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το Διάστημα.
Από την απαρχή της "διαστημικής εποχής", η Ευρώπη συμμετέχει δυναμικά στην εξερεύνηση του Διαστήματος και εκείνο με τη σειρά του έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος και του πλανήτη μας. Η Ευρώπη μέσω της αποστολής που έχει αναθέσει στην ESA, φιλοδοξεί να βρει λύσεις σε πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.
Η Ελλάδα στον δρόμο του Διαστήματος
Στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και η Ελλάδα. Με την ένταξη της στην ΕSA το 2005, η Ελλάδα άρχισε να συμμετέχει ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στη λήψη αποφάσεων για τη χάραξη διαστημικής πολιτικής. Σαν κράτος μέλος της ESA, η Ελλάδα συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών της πληροφορίας, καθώς και της παρατήρησης της Γης, όπως η πρωτοβουλία Copernicus (πρώην GMES) για τη διαχείριση των φυσικών πόρων,την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και της ασφάλειας.
Αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση και την προώθηση της ελληνικής συμμετοχής στην ESA είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.