Ενημερωτική ημερίδα με θέμα 'Ίσες ευκαιρίες των φύλων στην έρευνα: προκλήσεις και προτάσεις' διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας'). Στην ημερίδα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GENDERA (Gender Debate in the European Research Area, www.gendera.eu), στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ, θα παρουσιαστούν δείκτες για την ισότητα των φύλων στην έρευνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και πρωτοβουλίες για την παραμονή και ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την επίδραση του φύλου στην ευρωπαϊκή καινοτομία, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκό συνέδριο στις 8-9 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η ανάγκη για δομικές αλλαγές και υποστήριξη των γυναικών στους ερευνητικούς οργανισμούς είναι επιτακτική.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη 'Stocktaking 10 years of Women in Science policy by the European Commission 1999-2009, 2010' που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα οι περισσότερες πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων στην έρευνα αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων και συνεχίζονται με την υποστήριξη των οργανισμών που τις υλοποίησαν. Δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, ή βρίσκονται υπό διαμόρφωση, δράσεις όπως: Δίκτυα γυναικών επιστημόνων, Παρατηρητήριο για τις Γυναίκες στην Έρευνα, Δράσεις καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για την ισότητα των φύλων στα πανεπιστήμια, κ.λπ. Σύμφωνα δε με την έκθεση της ΕΕ 'She Figures 2009', τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση στην έρευνα ανά φύλο είναι επίσης ελλιπή.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παρουσιάζει ικανοποιητικό ποσοστό γυναικών που απασχολούνται στον τομέα της επιστήμης, σε σχέση με τη συνολική απασχόληση. Παρά την αυξημένη όμως συμμετοχή τους σε ορισμένους επιστημονικούς τομείς, οι Ελληνίδες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη παρουσία στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία.
Στην ημερίδα του ΕΚΤ θα παρουσιαστούν μέτρα και πολιτικές που αφορούν τόσο την παρακολούθηση/ανάλυση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα της έρευνας, όσο και την ενθάρρυνσή τους να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία. Συμμετέχουν ως ομιλητές εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς και μέλη του ελληνικού δικτύου Περικτιόνη, μέλη της ομάδας εργασίας των έργων Gendera και GenSET, κ.ά. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με μέτρα και πολιτικές, η οποία βασίζεται και στα αποτελέσματα της μελέτης 'Χαρτογράφηση του Επιστημονικού Χώρου του Ελληνικού Γυναικείου Ερευνητικού Δυναμικού' που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Το GENDERA στοχεύει στη διάδοση πολιτικών και βέλτιστων πρακτικών για την ισότητα των δύο φύλων στην έρευνα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (Πρόγραμμα 'Επιστήμη και Κοινωνία') και υλοποιείται από 9 οργανισμούς από Ουγγαρία, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσεται βάση δεδομένων με καλές πρακτικές για την πρόσληψη, επιλογή και προαγωγή των γυναικών ερευνητριών, εκδίδεται οδηγός με προτάσεις για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στους ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ διοργανώνονται σχετικά συνέδρια και συναντήσεις εργασίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα στην έρευνα.
Μια σημαντική βάση δεδομένων για τη βιβλιογραφία στο θέμα της ισότητας των φύλων στην έρευνα στις χώρες της Μεσογείου (Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία και Τυνησία) αναπτύσσεται και μέσω ενός ακόμα ευρωπαϊκού έργου, του SHEMERA (Euro-Mediterranean research cooperation on gender and science: SHE Euro-Mediterranean Research Area, www.shemera.eu), στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ.
Στόχος αυτού του έργου είναι η καταγραφή των πολιτικών και της επιστημονικής δραστηριότητας στο θέμα της ισότητας των φύλων στην έρευνα, η συλλογή και συγκριτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων για την είσοδο και την εξέλιξη των γυναικών, καθώς και η προβολή και διάχυση των σχετικών αποτελεσμάτων στην ερευνητική κοινότητα και στους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικών.