Καλές πρακτικές για την ισότητα των δύο φύλων στην έρευνα

01.03.2010

Πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την ισότητα των δύο φύλων στην έρευνα στοχεύει να καταγράψει το ευρωπαϊκό έργο GENDERA (Gender Debate in the European Research Area) στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT). Βασικός στόχος του έργου είναι η διάδοση των πολιτικών και των βέλτιστων πρακτικών για την ισότητα των δύο φύλων στην έρευνα και η προώθηση των ερευνητριών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Το έργο GENDERA (Gender Debate in the European Research Area) συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (Πρόγραμμα 'Επιστήμη και Κοινωνία') και υλοποιείται από κοινοπραξία 9 οργανισμών από Ουγγαρία, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα ολοκληρωθεί το 2012, προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων με καλές πρακτικές για την πρόσληψη, επιλογή και προαγωγή των γυναικών ερευνητριών, καθώς και η διαμόρφωση οδηγιών για την επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των πρακτικών σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη. Συνέδρια και συναντήσεις εργασίας διοργανώνονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα στην έρευνα, ενώ προωθείται η συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Εργασίας (National Task Force) για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να προβάλουν τις πρωτοβουλίες τους, καλούνται να συμπληρώσουν μέχρι 20 Μαρτίου 2010 το σχετικό 'Ηλεκτρονικό Ερωτηματολόγιο'.

Οι βέλτιστες πρακτικές αναφέρονται σε καινοτόμες πρωτοβουλίες οργανισμών που χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και επιτυχία ως προς τους στόχους τους, συστηματική προσέγγιση για την ενσωμάτωση της ισότητας στο ερευνητικό δυναμικό του οργανισμού, βιωσιμότητα και δυνατότητα μεταφοράς σε άλλους φορείς.

Οι οργανισμοί που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις δράσεις τους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του έργου: http://www.gendera.eu/