Η επιστήμη θα είναι στο επίκεντρο μιας σειράς δράσεων στο Καστελλόριζο, το μικρό γραφικό νησί στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης με την τόσο ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική φυσιογνωμία. Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2021, επανέρχεται στις 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 για να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία.
Κύριος στόχος του Φεστιβάλ είναι η επιστημονική γνώση να φτάσει σε όλους -μικρούς και μεγάλους- με τρόπο απλό, προσιτό, διαδραστικό αλλά και απολαυστικό. Μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατανόηση πολύπλοκων εννοιών/ιδεών, στην κριτική ικανότητα αντιμετώπισης ασαφών επιχειρημάτων και στη δημιουργική σκέψη κατασκευής νέων εφευρέσεων.
Εξήντα και πλέον ερευνητές. ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, ελκυστικές εφαρμογές, εντυπωσιακούς μηχανισμούς και επιστημονικά δρώμενα..
Το Καστελόριζο διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, σημαντικά αρχαία μνημεία, ενδημική χλωρίδα και πανίδα, πανέμορφη φύση και αμέτρητα μονοπάτια. Ένα νησί όπου συναντήθηκαν, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, σημαντικοί πολιτισμοί της ανθρωπότητας. Η επίσημη, μάλιστα, ονομασία του νησιού, είναι Μεγίστη, προφανώς λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της σε σχέση με το νησιωτικό σύμπλεγμα που την περιβάλλει.
Το περσινό φεστιβάλ ήταν ένα γεγονός εθνικής σημασίας, μια εθελοντική πρωτοβουλία, μια διοργάνωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου και κυρίως μια μεγάλη γιορτή επιστήμης και προσφοράς νέας γνώσης στο κοινό του νησιού, κάθε ηλικίας και γνωστικού επιπέδου.
Το φετινό Φεστιβάλ έχει ένα φιλόδοξο, διευρυμένο πρόγραμμα με καινοτόμες δράσεις, μερικές από τις οποίες θα ενταχθούν στο πρωινό πρόγραμμα του σχολείου στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, με προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, που προσεγγίζουν τη γνώση με τρόπο "ανατρεπτικό" (Cinemathesis, Έτοιμοι…Μοτέρ..παμέ, Οι αξίες ταξιδεύουν –EU project VAST, Παίζω και Μαθαίνω –TEΠΑΕΣ/Παν.Αιγαίου).
Δεν θα υπάρχουν ομιλίες ακαδημαϊκού ύφους, αλλά απλές συζητήσεις, επιστημονικά δρώμενα με τη μορφή παιγνιδιού ή θεατρικής αφήγησης, εντυπωσιακά πειράματα, STEM, περιηγήσεις, κυνήγι θησαυρού, Stand up Science για παιδιά, εκθέσεις, κινηματογραφικά/μουσικά εργαστήρια και κυρίως αμέτρητοι γρίφοι που θα ζητούν επίμονα τη λύση τους.
Επίσης, η γνωστή Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives θα δώσει μαθήματα πρώτων βοηθειών /διάσωσης και θα εγκαταστήσει εξωτερικό απινιδωτή (ευγενική προσφορά της εταιρείας ΒΙΟΡΥΛ).
Μερικές μόνο από τις πολυάριθμες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες:
- Ο μαθηματικός και Ιδρυτής του μουσείου Γρίφων, Πανταζής Χούλης, θα αναδείξει τη σημασια των γρίφων, την ιστορία του νησιού αλλά και τις ομορφιές του βαδίζοντας στα μονοπάτια του νησιού που ο ίδιος χάραξε.
- Ο Μιχάλης Τούλουζας, πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων. θα παρουσιάσει δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.
- Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικανός συλλέκτης και σχεδιαστής γρίφων Bob Hearn.
- Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και μαθηματικών τρυκ.
- Θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με CERN και ξεναγό τον Δρ. Θεόδωρο Γέραλη, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ο οποίος συμμετέχει, ως ερευνητής του "Δ’, στο πείραμα ΑΤΛΑΣ του LHC".
- Ο Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός (ΕΚΠΑ), θα προ(σ)καλέσει το κοινό να αγγίξει τους πλανήτες και να περιπλανηθεί νοητά στο ηλιακό σύστημα μέσα από τη διαδραστική του έκθεση Planets In Your Hand.
- Εντυπωσιακές αστρο/ηλιο παρατηρήσεις: μέσα από τηλεσκόπια και λέιζερ θα γνωρίσουμε τον έναστρο ουρανό και το ηλιακό μας σύστημα (Συνεργασία ΕΚΠΑ και Αστεροσκοπείου Αθηνών).
- Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/ΙΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, κ.ά., θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον «παίζοντας» με την περιέργεια του κοινού σε θέματα της επιστημονικής τους περιοχής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Φεστιβάλ Γρίφων θα «ταξιδέψει» φέτος και εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10/2022) και στη συνέχεια στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12/2022, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στο θέμα των Γρίφων.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου εδώ, με τις διάφορες δράσεις και τους τόπους διεξαγωγής τους.
Η οργάνωση πραγματοποιείται από την Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών- ΕΝ.Ι.ΓΜΑ, όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Το φεστιβάλ στηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας) και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι υποστηρικτής του Φεστιβάλ.