Ένα σημαντικό και επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο για την Επικοινωνία της Επιστήμης διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), από 12 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2021.
Η πανδημία έχει φέρει την επιστήμη στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, το έργο της επιστημονικής κοινότητας έχει ενταχθεί στον δημόσιο διάλογο και αναδεικνύεται η σημασία της κατανόησης της επιστήμης από το κοινό. Σε αυτή την περίοδο που οι ψηφιακές δεξιότητες και η πρόσβαση των πολιτών στην επιστημονική πληροφορία είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μία έκρηξη δεδομένων, θεσμικοί φορείς και λειτουργοί που παρεμβαίνουν στον κύκλο επικοινωνίας της Επιστήμης είναι σημαντικό να μοιράζονται γνώση και εμπειρία.
Το σεμινάριο «Επικοινωνία της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ιατρικής», το οποίο αποτελείται από δώδεκα διαλέξεις, απευθύνεται σε επιστήμονες όλων των κλάδων που ενδιαφέρονται για την επικοινωνία της έρευνας και του έργου τους, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, διαμορφωτές πολιτικής, εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και διάχυσης της γνώσης από ερευνητικά κέντρα και πολιτιστικούς οργανισμούς, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι διαλέξεις θα δοθούν σε έξι (6) τρίωρες διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Ο σύνδεσμος παρακολούθησης θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ώρα 17:00-20.15.
Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:
1. Εισαγωγή στην Επικοινωνία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Ιατρικής: Έννοιες, Μέθοδοι, Προσεγγίσεις
2. Δημόσια Επιστήμη και Εκλαΐκευση της Επιστήμης
3. Δημοσιογραφία και Επιστήμη, Τεχνολογία, Ιατρική
4. Μουσεία Επιστημών και Τεχνολογίας
5. Επιστήμη, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος
6. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Επιστήμη των Πολιτών
7. Επικοινωνία για την Υγεία: Δημόσια Υγεία και Διακινδύνευση
8. Η δημόσια εικόνα των Βιοεπιστημών και της Βιοτεχνολογίας
9. Περιβαλλοντική Επικοινωνία: Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντική Ρύπανση
10. Επικοινωνία Τεχνολογιών και Ηθικών Ζητημάτων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης
11. Ανοιχτή Πρόσβαση και Ανοιχτή Επιστήμη
12. Έρευνα, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι: 12/4, 19/4, 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, ώρα 17:00-20:15.
Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα και τους ομιλητές του σεμιναρίου εδώ.
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κατεβάστε από εδώ και συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής, την οποία μπορείτε να υποβάλετε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sciencecommunication@phs.uoa.gr.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), φορέας δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ως κύρια αποστολή του τη διάχυση, με τους ελάχιστους περιορισμούς, της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στη χώρα μας. Το ΕΚΤ συνδέεται από την ίδρυσή του με την επιστημονική κοινότητα και έχει σημαντική συνεισφορά στην Επικοινωνία της Επιστήμης με στοχευμένες πρωτοβουλίες, δράσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών έργων, εκδόσεις και εκδηλώσεις. Ο οργανισμός πρωτοστατεί στην ψηφιακοποίηση της εκδοτικής διαδικασίας και της ακαδημαϊκής επικοινωνίας, καθώς και στην εισαγωγή και εφαρμογή της Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2020, με ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα, παρέχει επιστημονική πληροφόρηση για την COVID-19 παρουσιάζοντας επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από έγκριτα διεθνή περιοδικά.