Βράβευση Έλληνα ερευνητή για το έργο 'Rare Earth Free Permanent Magnets', στο συνέδριο Industrial Technologies 2014

Με το βραβείο Best on-going Project στον τομέα των βιομηχανικών τεχνολογιών στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, βραβεύτηκε πρόσφατα ο Δρ. Δημήτρης Νιάρχος, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και συντονιστής του έργου REFREEPERMAG (Rare-Earth Free Permanent Magnets). Η βράβευση έλαβε χώρα κατά το συνέδριο Industrial Technologies 2014, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν ο συνδυασμός των επιστημονικών περιοχών της Νανοεπιστήμης, της Νανοτεχνολογίας, των Υλικών, της Βιοτεχνολογίας και των Νέων Τεχνολογιών Παραγωγής (NMΒP). Η εκδήλωση προσέφερε ευκαιρίες για τη δημιουργία ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών. Παρουσιάστηκαν επίσης πρωτοπόρες ερευνητικές δραστηριότητες, τελευταίες καινοτομίες καθώς και ανερχόμενες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο περιλάμβαναν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και της επανα-εκβιομηχάνισης και της περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το συνέδριο εστίασε στην ανάδειξη τεχνολογικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, ειδικά στις βαλκανικές και μεσογειακές χώρες, δίνοντας έμφαση στις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι από 62 διαφορετικές χώρες, με περισσότερες από 150 παρουσιάσεις, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να απονείμουν βραβεία σε έργα που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο (FP7) της ΕΕ για την έρευνα, καθώς και σε υπό εξέλιξη έργα. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 60 αιτήσεις μια διεθνής συμβουλευτική ομάδα έκανε την επιλογή. Απονεμήθηκαν 3 βραβεία σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί και 4 βραβεία σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το έργο REFREEPERMAG, συντονιστής του οποίου είναι ο Δρ Δημήτρης Νιάρχος, τ. Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και νυν Διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ήταν ένα από τα έργα που βραβεύτηκαν στην κατηγορία best on-going projects για το FP7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο REFREEPERMAG ασχολείται με την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μόνιμων μαγνητών (PM) υψηλής απόδοσης, χωρίς τη προσθήκη σπάνιων γαιών.

Συγκεκριμένα, το έργο REFREEPERMAG εξετάζει το πρόβλημα των κρίσιμων υλικών στους μόνιμους μαγνήτες - το οποίο αφορά στην έλλειψη σπάνιων γαιών, με την Κίνα να είναι ο μοναδικός προμηθευτής- εισάγοντας καινοτόμους τρόπους σύνθεσης και επεξεργασίας συνδυαστικών υλικών, αναζητώντας νέα υλικά που να λειτουργούν ως μόνιμοι μαγνήτες, με υλικά που δεν περιλαμβάνουν σπάνιες γαίες, π.χ. σίδηρο ή κοβάλτιο.

Όσο πιο ισχυρός είναι ο μαγνήτης, τόσο πιο αποδοτικά μπορεί να λειτουργήσει η συσκευή ενεργειακά. Με αυτό τον τρόπο οι υπερμαγνήτες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων και των υβριδικών), καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, καθώς και σε συστήματα και κινητήρες όλων των ειδών.

Συμβάλλουν στη λειτουργικότητα μηχανών μαχητικών αεροσκαφών, ηλεκτρονικών συστημάτων άμυνας, συστημάτων πυραύλων και δορυφορικών επικοινωνιακών συστημάτων. Οι μαγνήτες αποτελούν επίσης, αναπόσπαστο τμήμα των συστημάτων εναλλακτικής ενέργειας, όπως αιολικής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας.

Η βράβευση αυτή είναι σημαντική για την ίδια την επιστημονική ομάδα, αλλά και για το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', καθώς επιδεικνύει όχι μόνο άριστη επιστημονική επίδοση στο νέο πεδίο έρευνας των υλικών, αλλά και αυξημένη απόδοση σε θέματα διαχείρισης και ηγετικών ικανοτήτων. Η ίδια ομάδα έχει διακριθεί και στο παρελθόν (2005), κερδίζοντας το βραβείο DESCARTES για το έργο Ultrahigh density of Magnetic Recording Media.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Industrial Technologies 2014, στην ίδια κατηγορία βραβεία κέρδισαν, επίσης, τα on-going έργα AUTOSUPERCAP (Dr. Constantina Lekakou), AQUAVIR (Prof. Noemi Rozlosnik) και PLAST4FUTURE (Prof. Anders Kristensen). Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία και σε έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του FP7. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το έργο PROMINE, με συντονιστή τον Dr. Juha Kaija. Το δεύτερο βραβείο πήρε το έργο NAD, με επικεφαλή τον Prof. Massimo Masserini. Το τρίτο βραβείο στην κατηγορία απονεμήθηκε από κοινού στα έργα SONORUS (Mr. Joan Guasch) και LIGHT-ROLLS (Dr. David Gonzalez).