Εκδήλωση με αφορμή την ανακαίνιση και πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τηλεσκοπίου 'Newall' πραγματοποίησε στις 21 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη. Το σημαντικό αυτό τηλεσκόπιο επανατέθηκε σε πλήρη λειτουργία στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ έπειτα από δέκα χρόνια.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της προσφοράς του τηλεσκοπίου Newall στην ανάπτυξη της αστρονομικής επιστήμης στην Ελλάδα, και παράλληλα η παράδοση στην κοινωνία ενός επιστημονικού οργάνου μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγευτική έλξη της αστρονομίας. Η εκλαΐκευση της αστρονομίας και η συμβολή της στην εκπαίδευση αποτελούν βασική δραστηριότητα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έτσι, το ΕΑΑ στοχεύει στο να αγκαλιαστεί η ανανεωμένη αυτή υποδομή από την εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινότητα της χώρας.
Το τηλεσκόπιο αποτέλεσε δωρεά του Πανεπιστημίου του Cambridge, το 1955, ενώ το 1959 η Κυβέρνηση χρηματοδότησε την κατασκευή του θόλου (διαμέτρου 14 μ.) του τηλεσκοπίου στο ΕΑΑ. Παράλληλα, το τηλεσκόπιο εξοπλίστηκε με σημαντικά επιστημονικά όργανα τα οποία αγοράστηκαν για την πραγματοποίηση αστροφυσικών παρατηρήσεων.
Το τηλεσκόπιο Newall χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα επί σειρά ετών από πολλούς αστρονόμους και ικανός αριθμός εργασιών βασισμένων στις παρατηρήσεις του δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα αστρονομικά περιοδικά. Το βασικότερο είναι ότι η χρήση του εισήγαγε ουσιαστικά τους Έλληνες αστρονόμους στη σύγχρονη επιστήμη της παρατηρησιακής αστροφυσικής.
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το τηλεσκόπιο Newall περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες και μαθητές από περίπου 6000 σχολεία της Ελλάδος, καθώς χρησιμοποιείται πλέον μόνο για εκπαιδευτικούς και εκλαϊκευτικούς σκοπούς της αστρονομίας, έχοντας παραχωρήσει τα ηνία της ερευνητικής αστρονομικής παρατήρησης του ΕΑΑ στο υπερσύγχρονο κατοπτρικό τηλεσκόπιο 2,4 μ. 'Αρίσταρχος' στην κορυφή του Χελμού.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο καθ. Κανάρης Τσίγκανος, Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ, ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος, ο Ακαδημαϊκός καθ. Γεώργιος Κοντόπουλος, Επόπτης Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παύλος Λασκαρίδης, ο Ακαδημαϊκός καθ. Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο κ. Νίκος Ματσόπουλος, Αστρονόμος ΕΑΑ, υπεύθυνος του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.
Συμμετείχαν, επίσης, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, τοπικές αρχές, οι χορηγοί της εκδήλωσης από την ΟΤΕ Academy, υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΑΝ και της Περιφέρειας Αττικής, μέλη του ΕΑΑ, κ.ά.
H εκδήλωση έκλεισε με παρατήρηση από το Τηλεσκόπιο Newall, δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους να παρατηρήσουν τη Σελήνη. Οι εκατοντάδες καλεσμένοι του ΕΑΑ εξέφρασαν την ιδιαίτερη ευχαρίστησή τους για μια λαμπρή και αξιομνημόνευτη βραδιά που περιλάμβανε ανασκόπηση της πλούσιας ιστορίας του ΕΑΑ και του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου, παρατήρηση με το τηλεσκόπιο και μουσική υπόκρουση στον χώρο του ΕΑΑ στην Πεντέλη, με τη μοναδική θέα όλης της Αθήνας.