Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) 'Δημόκριτος', ένα από τα παλαιότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του, και με αυτή την ευκαιρία, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του 2011.
Παράλληλα, το Κέντρο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, θέτει ως στόχο τη διασύνδεση, προώθηση και αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού/ερευνητικού δυναμικού της διασποράς, μέσα από την προώθηση αμφίδρομων συνεργασιών και ενός δικτύου μεταφοράς υψηλής τεχνογνωσίας από τα εργαστήρια - 'πόλους αριστείας' διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς (από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κ.λπ.).
Οι δράσεις και πρωτοβουλίες του Κέντρου για το 2011 περιλαμβάνουν:
- Οργάνωση διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο συνεδριακό του κέντρο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, τη συνδρομή του US National Science Fund και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα και χορηγούς, με παράλληλη οργάνωση συνεντεύξεων και προβολή διακεκριμένων επιστημόνων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα για τη νεολαία.
- Στενή συνεργασία των επιστημόνων της διασποράς με αντίστοιχα εργαστήρια της Ελλάδας, και παρακολούθηση επιλεγμένων μετα-διδακτορικών φοιτητών (external advisors) από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, σύμφωνα με επιτυχή διεθνή παραδείγματα.
- Οργάνωση προγράμματος 'αντίστροφων μετακινήσεων' (twinning exchanges) σε εργαστήρια διακεκριμένων Ελλήνων καθηγητών του εξωτερικού και σε συνεργασία με κοινωφελή Ιδρύματα (Φουλμπράιτ, Ωνάση κ.λπ.).
Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με τη διάλεξη του καθηγητή Γ. Παυλάκη (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας) την 1η Απριλίου 2011, στο κεντρικό Αμφιθέατρο του 'Δημόκριτου' (ώρα 13:00), με τίτλο 'AIDS: 30 χρόνια επιδημίας, και προοπτικές για νέα εμβόλια'. Στις 15 Απριλίου θα ακολουθήσει διάλεξη του καθ. W.J. Koros του Georgia Institute of Technology (School of Chemical & Biomolecular Engineering). στην αίθουσα του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας, στις 13:00, με τίτλο: 'Carbon Molecular Sieve Membranes: Their Special Nature and Applicability for Large Scale Challenging Gas Separations'.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) 'Δημόκριτος' είναι το μεγαλύτερο πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.