Με συντονιστή το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, 21 ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες βιοτεχνολογίας συμμετέχουν στο νέο ερευνητικό έργο ΙNFLA-CARE (Inflammation and Cancer Research in Europe) που έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για την δημιουργία νέων μεθόδων για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του ήπατος και του εντέρου.
Το έργο χρηματοδοτείται με 12 εκατ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των μηχανισμών που προκαλούν καρκίνο σε καταστάσεις χρόνιας φλεγμονής, όπως η κολίτιδα, η ηπατίτιδα και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες. Η γνώση που θα παραχθεί αναμένεται να συμβάλλει στη ταυτοποίηση βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη των νοσημάτων αυτών σε κακοήθεια και στην καλύτερη κλινική αντιμετώπισή τους.
Στο έργο ΙNFLA-CARE συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ογκολόγοι από 21 ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες βιοτεχνολογίας. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, εκτός από το ΙΤΕ, τα Ιατρικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης και το Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ. Υπεύθυνος συντονιστής του έργου είναι ο ερευνητής του ΙΤΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Ηλιόπουλος.
Σε δήλωσή του, ο Δρ. Ηλιόπουλος αναφέρει: 'Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσω του ευρωπαϊκού αυτού ερευνητικού προγράμματος, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση νεοπλασιών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Πιστεύουμε ότι η έρευνα μας θα οδηγήσει σε κλινικές εφαρμογές προς όφελος των πασχόντων από καρκίνο.'