Στην καλύτερη προστασία του ιατρικού προσωπικού από την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται κατά τις εξετάσεις επεμβατικής ακτινολογίας και πυρηνικής ιατρικής, στοχεύει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ORAMED. Μέσω του έργου, που θα διαρκέσει έως και το 2011, θα διεξαχθούν οργανωμένες μετρήσεις σε νοσοκομεία διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ειδικές τεχνικές για την εξομοίωση των παραμέτρων και των μέτρων ακτινοπροστασίας.
Σε προηγούμενο ευρωπαϊκό έργο, με την ονομασία CONRAD, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που ανέδειξαν το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν υψηλές τιμές στις δόσεις ακτινοβολίας που δέχεται το ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, το έργο CONRAD επεσήμανε την έλλειψη συστηματικών μετρήσεων και προγραμμάτων εξομοίωσης σχετικά με τη δοσιμέτρηση του ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα ως προς τις δόσεις ακτινοβολίας των άκρων, καθώς και του φακού του ματιού.
Το έργο ORAMED (Οptimization of RAdiation protection for MEDical staff), που συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως πρώτο στόχο τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δόσεις άκρων στο προσωπικό της επεμβατικής ακτινολογίας, με ιδιαίτερη προσοχή στις δόσεις στο φακό του ματιού σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα μέτρα ακτινοπροστασίας. Επιδιώκει επιπλέον την ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη μέτρηση της δόσης στο φακό του ματιού και τον σχεδιασμό ενός πρότυπου δοσιμέτρου για το μάτι.
Επιπρόσθετα, το έργο θα μελετήσει τη συμπεριφορά των εμπορικών δοσιμέτρων άμεσης ανάγνωσης σε πραγματικές συνθήκες, ενώ, στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής, οι δόσεις στα διάφορα σημεία του χεριού θα χαρτογραφηθούν κατάλληλα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση σε ανοικτές θεραπευτικές πηγές. Ο κύριος στόχος στην περίπτωση αυτή είναι να υπολογιστεί η πραγματική τιμή της δόσης στα άκρα, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ακτινοπροστασίας.
Στο έργο συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκοί φορείς με διαφορετικό επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο, που δραστηριοποιούνται σε θέματα ακτινοπροστασίας των επαγγελματικά εκτιθέμενων σε ιατρικά πεδία τα τελευταία χρόνια. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η αρμόδια αρχή για θέματα πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, καθώς και για θέματα αντιμετώπισης πυρηνικών / ραδιολογικών ατυχημάτων.
Απώτερος στόχος του ORAMED είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος διάδοσης των συμπερασμάτων και των συστάσεων που θα προκύψουν από το έργο, σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.