Τιμήθηκαν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι Εφευρέτες για το 2008

09.06.2008

Oι κορυφαίοι Ευρωπαίοι εφευρέτες για το 2008 τιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τελετή που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Εφέτος, πρωτοστάτησαν οι ιατρικές τεχνολογίες, με εφευρέσεις που αφορούν μια επαναστατική αντιϊική θεραπεία, ένα νέο διαγνωστικό σύστημα για τα μάτια και ένα ρομπότ-χειρουργό.

Τα βραβεία για τον Ευρωπαίο εφευρέτη της χρονιάς απονέμονται κάθε χρόνο για να αναγνωρίσουν σημαντικές εφευρέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκύντερ Βερχόιγκεν, οι νικητές των φετινών βραβείων αποδεικνύουν την ισχυρή θέση της Ευρώπης στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Το φετινό βραβείο για το Επίτευγμα Ζωής (Lifetime Achievement) απονεμήθηκε στον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Leuven, Erik De Clercq, για το έργο του σχετικά με φάρμακα για την αντιμετώπιση ιών όπως ο HIV, η ηπατίτιδα Β και ο έρπης. Τα καινοτομικά φάρμακα που ανέπτυξε ο καθηγητής De Clercq μιμούνται το σχήμα των δομικών στοιχείων του DNA και, αφού αφομοιώσουν το γενετικό υλικό των ιών, εμποδίζουν την αναπαραγωγή του. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Leuven πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των πρώτων φαρμάκων για τον ιό HIV και ήταν η πρώτη που κατοχύρωσε τη χρήση ενός 'κοκτέιλ' φαρμάκων για την αντιμετώπισή του.

Το βραβείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απονεμήθηκε στην ομάδα του Douglas Anderson από τη Σκωτία. Όταν ο γιος του έχασε την όραση από το ένα του μάτι, επειδή στις εξετάσεις δεν εντοπίστηκε μια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο Anderson αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο διαγνωστικό σύστημα που θα μπορούσε να διεξάγει οφθαλμολογικές εξετάσεις περισσότερο αποτελεσματικές και λιγότερο επώδυνες. Το αποτέλεσμα ήταν το οφθαλμοσκόπιο λέιζερ Opto, που ανιχνεύει τα προβλήματα του αμφιβληστροειδούς σε ελάχιστο χρόνο (η εξέταση διαρκεί ένα τέταρτο του δευτερολέπτου) και χωρίς να απαιτείται διαστολή της κόρης.

Στην κατηγορία των μη Ευρωπαίων εφευρετών, βραβεύθηκε ο Αμερικανός ερευνητής Philip S. Green, του κοινωφελούς ερευνητικού ινστιτούτου SRI International, για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που επιτρέπει τη διεξαγωγή πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων με τομές λίγων μόνο εκατοστών. Πρόκειται για το χειρουργικό ρομπότ Da Vinci, που χρησιμοποιεί μικροκάμερες, οθόνες απεικόνισης και συστήματα τηλεχειρισμού. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω ρομποτικών χεριών που χειρίζονται μικροεργαλεία, για τα οποία χρειάζονται μόνο μικροσκοπικές τομές στο σώμα του ασθενούς. Οι μικροεπεξεργαστές του συστήματος μεταφράζουν τις εντολές του χειρουργού σε κινήσεις υψηλής ακρίβειας και μεγάλης σταθερότητας.

Τέλος, το μοναδικό βραβείο που απονεμήθηκε σε τομέα διαφορετικό από αυτόν της υγείας, ήταν το βραβείο Βιομηχανίας. Απονεμήθηκε στην ομάδα του Norbert Enning που εργάζεται στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi, για την ανάπτυξη ενός ελαφρύτερου πλαισίου αυτοκινήτου, κατασκευασμένου από αλουμίνιο αντί για ατσάλι. Το ελαφρύτερο πλαίσιο εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, αλλά και καλύτερη ανταπόκριση στην οδήγηση. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να επισκευαστεί και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις συγκρούσεις.