Ερευνητικά αποτελέσματα έργων που χρηματοδοτούνται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας της ΕΕ θα είναι δωρεάν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με νέο πιλοτικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ερευνητές που επιχορηγούνται σε συγκεκριμένες προτεραιότητες του 7ου ΠΠ έχουν πλέον την υποχρέωση να υποβάλλουν τα επιστημονικά άρθρα που προκύπτουν σε αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης, δικής τους επιλογής, και σε διάστημα 6-12 μηνών μετά την αρχική τους δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.
Στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι να ενισχύσει, αφενός, την αναγνωρισιμότητα της ευρωπαϊκής έρευνας και, αφετέρου, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που έχουν πλέον πρόσβαση σε καινοτόμα αποτελέσματα.
Το έργο καλύπτει επτά προγράμματα του 7ου ΠΠ (Υγεία, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ερευνητικές Υποδομές, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμη στην Κοινωνία), τα οποία συγκεντρώνουν το 20% του συνολικού προϋπολογισμού και έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η σχετική ρήτρα περιλαμβάνεται στις συμφωνίες επιχορήγησης του 7ου ΠΠ και καθορίζει το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των άρθρων σε υποδομές ανοικτής πρόσβασης: για τα γρήγορα εξελισσόμενα πεδία της υγείας, ενέργειας, περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, τα άρθρα πρέπει να είναι online διαθέσιμα 6 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ για τις κοινωνικο-οικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες το περιθώριο επεκτείνεται σε 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι εκδότες θα εξασφαλίσουν την απόδοση της επένδυσής τους. Η πιλοτική φάση θα διαρκέσει έως το 2013 και, εφόσον η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, θα επεκταθεί στο επόμενο ΠΠ και στα κράτη μέλη.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ανοικτής πρόσβασης και αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (www.openaccess.gr). Στόχος είναι η ενίσχυση της εθνικής υποδομής έρευνας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού.
Συγκεκριμένα το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές, στη βάση ανοικτού λογισμικού: Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Αποθετήριο 'Ήλιος' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.
Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ είναι το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου εκδοτικού μηχανισμού του ΕΚΤ για επιστημονικές ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενώ προετοιμάζεται η έκδοση των περιοδικών ΤΕΚΜΗΡΙΑ και ΤΗΕ HISTORICAL REVIEW στους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Θα ακολουθήσει η έκδοση περιοδικών στους τομείς της Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας.
Στον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά σε μια ενιαία πύλη, όλες οι πληροφορίες για την ανοικτή πρόσβαση, τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο. Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο έργο 'Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας' (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας', Γ' ΚΠΣ).