Μια εις βάθος συζήτηση για τις καινοτομίες στη φροντίδα ασθενών, που μετασχηματίζουν το τοπίο υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό" (Αίθουσα Φαίδων Φέσσας), στην εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης Morning Health Talks «Nursing the Future: Innovations in Care» που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ρόλου του ως κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα, και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Λαϊκό".
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Θεοφάνης Ροϊδης, Διοικητής του ΓΝΑ Λαϊκό και η Θεώνη Ζούγκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΓΝΑ Λαϊκό, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη εκσυχρονισμού του τομέα της φροντίδας στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Συζητήθηκαν καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά τους, τρόποι αξιοποίησης δεδομένων υγείας για την υλοποίηση στρατηγικών στην υγεία και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, η διαλειτουργικότητα των δεδομένων με άλλα συστήματα και εφαρμογές, αλλά και με τα συστήματα υγείας άλλων χωρών. Συγκεκριμένα, η Dorota Kilanska, Director, ICN-Accredited Centre for ICNP® Research & Development at the Medical University of Łódź, παρέθεσε παραδείγματα καινοτομιών που υποστηρίζουν τη φροντίδα αλλά και την καθημερινή εργασία των νοσηλευτών στην Πολωνία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την ασφάλεια των ασθενών, τα λάθη στη συνταγογράφηση και πώς μπορούν να αποφευχθούν, το κανονιστικό πλαίσιο, τους τρόπους αποσυμπίεσης και βελτίωσης των υπηρεσιών των ελληνικών νοσοκομείων, ενώ παρουσιάστηκαν και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης με εποπτευόμενο φορέα το Υπουργείο Υγείας, από τον Θεόδωρο Παχατούρη, Head of Operations, Digital Sector BRAINS I.C.S..
Μερικά μόνο από τα έργα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αποτελούν η αξιολόγηση και παρακολούθηση της ψηφιακής ετοιμότητας των ελληνικών νοσοκομείων, το ενιαίο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης φαρμάκου, καθώς και το ενιαίο σύστημα διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση, αλλά και το υγειονομικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγικότητα των νοσοκομείων και συμβάλλοντας στο έργο των νοσηλευτών. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι προκλήσεις που απορρέουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και παρουσιάστηκαν τρόποι επίλυσης πιθανών προβλημάτων.
O Πέτρος Ποδάρας, Συντονιστής του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις που ασχολούνται με καινοτομίες στον τομέα της φροντίδας, ενώ η Χρύσα Παναγιώτου, Διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, εξήγησε πώς το Ωνάσειο έχει προχωρήσει στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους νοσηλευτές και για τους ασθενείς.
Στη συζήτηση συμμετείχαν περισσότερα από 50 άτομα, κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ελληνικών νοσοκομείων, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και εταιριών ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ επιπλέον 50 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάριος Ροΐδης, από το ΕΚΤ, συντονιστής του EIT Health Hub στην Ελλάδα.
Δείτε τις προηγούμενες εκδηλώσεις Morning Health Talks Events, με καταξιωμένους ομιλητές:
- Morning Health Talks: “Startups doing pilots in hospitals: A how-to guide” 2023
- Morning Health talks | DiGA: A new method of approving and reimbursing digital health apps 2022
- Morning Health Talks: AI and Big Data in Healthcare - Liron Freind-Saadon
- Morning Health Τalk: Funding Inbound Open Innovation in Hospitals & Healthcare Systems
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Μάριο Ροΐδη, Συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα, mroidis@ekt.gr.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης
Σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.