Δεκαπέντε νέα σημεία επαφής στη Κίνα και τη Νότια Κορέα απέκτησε πρόσφατα το δίκτυο Enterprise Europe Network, προσφέροντας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ευκολότερη πρόσβαση σε ελκυστικές αγορές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani υπογράμμισε πως ο ανταγωνισμός από εταιρείες εκτός ΕΕ έχει γίνει πιο έντονος εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και ότι οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ χρειάζονται ανοικτές αγορές προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Σήμερα, το 25% των ευρωπαϊκών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται εκτός των εθνικών συνόρων τους τα τρία τελευταία χρόνια, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Για να υποστηρίξει τις ΜΜΕ που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, το δίκτυο επεκτείνει τη δράση του στην Ασία, με πρόσθετα σημεία επαφής στην Κίνα και την Ν. Κορέα, ενώ νέες συνεργασίες έχουν προγραμματιστεί και για την Ιαπωνία. Με 589 οργανισμούς-μέλη, τα οποία καλύπτουν αυτή τη στιγμή 47 χώρες σε όλο τον κόσμο, το Enterprise Europe Network είναι ένα μοναδικό, καινοτόμο δίκτυο για τη στήριξη των ΜΜΕ παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον κ. Antonio Tajani, Επίτροπο Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της ΕΕ, 'οι μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης οδηγούν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Καθώς οι αγορές παγκοσμιοποιούνται, ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ΜΜΕ θα μετατρέπει τις ιδέες και τη δυναμική του σε εξαγωγές εκτός των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ΜΜΕ στη συνεργασία με μεγάλες επιχειρηματικές αγορές, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, και το Enterprise Europe Network μπορεί να στρώσει τον δρόμο για τέτοιες συνεργασίες.'
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2008 που ιδρύθηκε το Enterprise Europe Network, περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις έχουν καταφύγει σε αυτό για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Η διαδικασία λειτουργεί περίπου όπως στο πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα, όπου μια σουηδική εταιρεία σοκολάτας που αποφάσισε να επεκταθεί στην Κίνα απευθύνθηκε στον τοπικό εταίρο του δικτύου στην Borlange. Από εκεί τον έφεραν άμεσα σε επαφή με το γραφείο του δικτύου στη Wuhan και μαζί βρήκαν τον κατάλληλο συνεργάτη για τη διάθεση και προώθηση του προϊόντος στην κινέζικη αγορά. Τώρα η εταιρεία στήνει το δικό της γραφείο πωλήσεων στην Κίνα.
Το Enterprise Europe Network δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 από την ΕΕ ως ένα βασικό κομμάτι του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Καλύπτοντας 47 χώρες, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Μεξικού, Ν. Κορέας, το δίκτυο είναι σε θέση να βοηθήσει τις ΜΜΕ να εκμεταλλευτούν τις διεθνείς ευκαιρίες και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
Οι υπηρεσίες του δικτύου παρέχονται μέσω των 589 φορέων που το απαρτίζουν, και που αριθμούν περίπου 3.000 εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπλέον, το δίκτυο προσφέρει πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και χρηματοδότηση και λειτουργεί συμβουλευτικά όσον αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών. Στην Ελλάδα, το Enterprise Europe Network-Hellas, απαρτίζεται από 16 οργανισμούς κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διεθνούς συνεργασίας. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).