Ταξίδια στα απύθμενα βάθη μιας Μαύρης Τρύπας στο Διάστημα, εξερευνήσεις σε υπόγειους ωκεανούς και ενεργά ηφαίστεια, περιηγήσεις στον πλανήτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και άλλες διαδραστικές εμπειρίες που φέρνουν την επιστήμη και την τεχνολογία κοντά στους πολίτες είναι διαθέσιμες σε επιστημονικά κέντρα και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
"Η ανάδειξη και προβολή της επιστημονικής έρευνας και η σύνδεσή της με την κοινωνία δεν είναι απλά προτεραιότητα, είναι υποχρέωση" τόνιζε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα Janez Potocnick, στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση "Communicating Research" που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, συμπληρώνοντας πως η δημόσια κατανόηση της επιστήμης είναι απαραίτητη, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Πραγματικά, οι πρωτοβουλίες για την εκλαΐκευση της επιστήμης αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κύριος λόγος είναι το ενδιαφέρον των πολιτών, το οποίο καταγράφεται και στις έρευνες της Eurostat: το 45,3% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την έρευνα και την τεχνολογία, αλλά δεν λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για τους τομείς ιατρικής και περιβάλλοντος, ενώ το "αγαπημένο" μέσο ενημέρωσης είναι η τηλεόραση.
Η επίσκεψη σε μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας είναι λιγότερο διαδεδομένη. Μόνο το 11,3% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως τα επισκέπτονται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ανέρχεται σε 5,1%. Ολλανδοί, Δανοί και Σουηδοί είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες, ενώ στο αντίποδα βρίσκονται οι Ισπανοί, οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι.
Ποια είναι όμως τα "επιστημονικά θεάματα" που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην Ελλάδα; Ψηφιακά πλανητάρια και θόλοι για εικονική περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, διαδραστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν ήδη σε επιστημονικά κέντρα και μουσεία, σε όλη την Ελλάδα, με σημαντική ανταπόκριση από το ευρύ κοινό.
Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται κάποιες από τις σημαντικότερες υποδομές για την Επιστήμη στην Κοινωνία: στην Αθήνα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και η ψηφιακή "Θόλος", το νέο "Θέατρο" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS και στο Ηράκλειο Κρήτης το Ενυδρείο "CretAquarium – Θαλασσόκοσμος".
Στις υποδομές αυτές, όπου η επιστήμη συναντά την τέχνη και την κοινωνία, διαμορφώνεται το περιβάλλον για συλλογισμό, εξερεύνηση, διάλογο και αλληλεπίδραση επιστημόνων και πολιτών. Σκοπός είναι η κατανόηση και διάδοση της έρευνας και της τεχνολογίας στο κοινό, με τρόπο ευχάριστο και πρωτότυπο, που συνδυάζει την ενημέρωση και την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και την ενεργητική συμμετοχή.
Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ