Έργο για τη διαμόρφωση Λευκής Βίβλου στον τομέα της βιοιατρικής πληροφορικής

18.10.2005

Οι εξελίξεις στη βιοπληροφορική και στην ιατρική πληροφορική και οι συνέργιες των δύο τομέων εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SYMBIOmatics, με στόχο τη διαμόρφωση Λευκής Βίβλου για τη μελλοντική πολιτική και χρηματοδότηση των επιστημονικών αυτών πεδίων από την ΕΕ.

Στο έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της ΕΕ, συμμετέχουν εννέα ερευνητικές ομάδες από έξι κράτη μέλη, με συντονιστή το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής (European Bioinformatics Institute, EBI). Από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η βιοπληροφοριακή είναι η επιστήμη για τη συγκέντρωση, ανάκτηση και ανάλυση μεγάλου όγκου βιολογικών πληροφοριών. Με την αποκρυπτογράφηση μοριακών στοιχείων ζωντανών οργανισμών, οι βιοπληροφοριακοί απέκτησαν μια λεπτομερή εικόνα για τη λειτουργία κυττάρων, ιστών, οργάνων, οργανισμών και πληθυσμών. Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους κλινικούς επιστήμονες που μελετούν τις διαφοροποιήσεις του γενετικού υλικού και πώς αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη ασθενειών, την αντίδραση οργανισμών σε φάρμακα, κ.λπ. Η συνέργια, λοιπόν, των δύο επιστημονικών πεδίων μπορεί να καλύψει διάφορους τομείς και, συνεπώς, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι προτεραιότητες για μια πιο υγιή Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Ηλίας Ιακωβίδης, αναπληρωτής Προϊστάμενος του τομέα 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών για την Υγεία' της Γενικής Διεύθυνσης 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο στάδιο του έργου SYMBIOmatics αφορά τη συστηματική καταγραφή και τεκμηρίωση της σύγχρονης κατάστασης των τομέων της βιοπληροφορικής και της ιατρικής πληροφορικής στην Ευρώπη. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανοιχτή διαβούλευση, διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των συνεργιών των δύο τομέων, καθώς και για τη διερεύνηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, η οποία προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του 2006, με τη συμμετοχή της ευρύτερης κοινότητας των βιοπληροφορικών, των πληροφορικών ιατρικής και όσων δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα τελικά συμπεράσματα του έργου θα συγκεντρωθούν σε Λευκή Βίβλο, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ στους τομείς της βιοϊατρικής έρευνας και της καινοτομίας. Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη καλύτερων εργαλείων και συστημάτων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου.