Προωθείται η συμμετοχή των επιστημόνων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ

18.05.2005

Το ηλεκτρονικό δίκτυο SINAPSE (Scientific INformAtion for Policy Support in Europe) αποτελεί τη νέα επικοινωνιακή πλατφόρμα της ΕΕ και φιλοδοξεί να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Δημιουργήθηκε μέσω της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» του 6ου Προγράμματος Πλαισίου και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας, κάνοντας παράλληλα ευρέως γνωστές και εύκολα προσβάσιμες τις απόψεις και τις προτάσεις τους στους διαμορφωτές πολιτικών της ΕΕ.

Παρόλο που υπάρχουν ήδη αρκετές υπηρεσίες που παρέχουν για αρκετά χρόνια επίσημη και ανεπίσημη πληροφόρηση σε επιστημονικά θέματα, το δίκτυο SINAPSE θα λειτουργεί συμπληρωματικά αυξάνοντας το εύρος και την προσαρμοστικότητα αυτών των υπηρεσιών. Ο κ. Yves Dumont, επιστημονικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης «Επιστήμη και Κοινωνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εργάζεται στο έργο SINAPSE, θεωρεί ότι το δίκτυο θα διευρύνει τη γνωσιολογική βάση των προσώπων που διαμορφώνουν τις πολιτικές της ΕΕ και θα διευκολύνει σημαντικά τους επιστήμονες να λάβουν ενεργότερο μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το δίκτυο έχει σχεδιασθεί ώστε να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο άτομο ή φορέα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη έχουν αρχίσει ήδη να συγκεντρώνονται οι απόψεις διαφόρων οργανισμών για συγκεκριμένα ζητήματα. Καθώς θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των εγγράφων που διαθέτει η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του SINAPSE, οι εγγεγραμμένοι χρήστες του δικτύου θα μπορούν μέσω μιας εξελιγμένης μηχανής αναζήτησης να βρουν πληροφορίες για τομείς που έχουν οι ίδιοι προκαθορίσει, καθώς και να ειδοποιούνται με αυτόματο τρόπο κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα καινούργιο έγγραφο. Επίσης, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τα μέλη του δικτύου θα μπορούν να βελτιώσουν τη μεταξύ τους ενημέρωση για αναδυόμενα θέματα που σχετίζονται με την επιστημονική κοινότητα. Αυτό το εργαλείο δεν θα συνδράμει μόνο στον καλύτερο εντοπισμό μελλοντικών κρίσεων, π.χ. θέματα ασφάλειας τροφίμων, αλλά θα βοηθήσει και στην καλύτερη διάχυση της γνώσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μικρό χρόνο λειτουργίας του, το δίκτυο SINAPSE έχει αποδειχθεί αρκετά δημοφιλές καθώς περισσότεροι από 150 οργανισμοί, πανεπιστήμια και μεμονωμένα άτομα έχουν γίνει μέλη του 'Χρυσού Οδηγού για την επιστημονική συμβουλευτική', όπως αυτό αποκαλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Links