'Εξερευνώντας το Ηλιακό Σύστημα' σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

14.01.2005

Οι πρόσφατες διαστημικές αποστολές και η κατάκτηση του Hλιακού Συστήματος από τον άνθρωπο είναι το θέμα της έκθεσης 'Εξερευνώντας το Ηλιακό Σύστημα' που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, από 10 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία εντάσσεται στις δραστηριότητες για το '2005 - Παγκόσμιο Έτος Φυσικής'. H έκθεση θα λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη από 20 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου 2005 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.

Η έκθεση παρουσιάζει τις βασικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος και περιγράφει τις προκλήσεις που συναντούν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί στη σχεδίαση των διαστημικών οχημάτων. Οι επισκέπτες γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Διαστήματος αντλώντας πληροφορίες για τους πλανήτες, τους κομήτες, τους αστεροειδείς, όπως επίσης και τις επιστήμες που κρύβονται πίσω από κάθε διαστημική αποστολη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Βρετανικού Συμβουλίου Desmond Lauder 'η έκθεση απευθύνεται σε όλους, προσπαθώντας να παρουσιάσει με απλό τρόπο πολύπλοκα επιστημονικά ζητήματα. Εντάσσεται δε στο πρόγραμμα 'Public Understanding of Science', που αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει προσιτή η επιστήμη και σε μη-ειδικούς'. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιασθεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, Σλοβακία, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία και το Ομάν, με θερμή υποδοχή από το κοινό.

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όπως επιστημονικές ομιλίες διακεκριμένων Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων, διαγωνισμούς και παιχνίδια γνώσεων με απονομή βραβείων, προβολή επιστημονικών φιλμ, καθώς και διαστημικό εργαστήρι για νέους, το οποίο θα λειτουργήσει από 21 έως 23 Ιανουαρίου 2005. Το εργαστήριο RoverBot Challenge, διάρκειας μιας ώρας, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να 'ζωντανέψει' την τεχνολογία και τη μηχανική των διαστημικών αποστολών. Οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα συναγωνίζονται στο σχεδιασμό, δημιουργία και εφαρμογή μιας ρεαλιστικής προσομοίωσης μιας αποστολής με ρομπότ στον Aρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του διαπρεπή φυσικού και συγγραφέα του βιβλίου 'Σκουληκότρυπες, Μαύρες Τρύπες και Χρονομηχανές', Dr J S Al-Khalili (Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Surrey), τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις ώρες λειτουργίες παρέχονται στους δικτυακούς τόπους του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ιδρύματος Ευγενίδου.