Οι οργανικές και ψυχολογικές μεταβολές των αθλητών που συμμετέχουν στον υπερμαραθώνιο του Badwater θα μελετηθούν φέτος, στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού έργου 'runex123' (Running Experience 123 degrees Fahrenheit), κατά τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα τον Ιούλιο στην 'Κοιλάδα του Θανάτου' (Death Valley) στις ΗΠΑ.
Το ερευνητικό έργο υλοποιείται από επιστήμονες από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία σε 15 από τους 90 δρομείς που θα λάβουν μέρος στον υπερμαραθώνιο. Πρόκειται για έναν από τους πιο ακραίους αγώνες αντοχής στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν σε 60 ώρες απόσταση 217 χιλιομέτρων, σε θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου, και να ανέβουν από το Badwater, το χαμηλότερο σημείο του δυτικού ημισφαιρίου (86 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα σε υψόμετρο 2.500 μέτρων.
Η μελέτη θα επικεντρωθεί στις οργανικές, ψυχολογικές και βιοχημικές επιδράσεις του αγώνα στον οργανισμό των αθλητών. Οι μετρήσεις θα γίνονται κάθε φορά που ο αθλητής ολοκληρώνει μισή μαραθώνια διαδρομή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ralph Beneke από το Πανεπιστήμιο Essex της Αγγλίας, που συμμετέχει στο έργο, αποστολή του είναι να εξετάσει τις μεταβολές που μπορεί να προκληθούν στη σύσταση του αίματος και σε ζωτικά όργανα των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα που πραγματοποιείται σε υπερβολικά αντίξοες συνθήκες.
Ο αυστριακός νευροψυχολόγος Michael Doppelmayr, που συμμετέχει επίσης στην ερευνητική ομάδα, είναι υπεύθυνος για τη μελέτη της ψυχολογικής κατάστασης κάθε δρομέα. Ο κ. Doppelmayr θα υποβάλει συγκεκριμένες ερωτήσεις σε κάθε αθλητή, ώστε να αξιολογήσει τη δομή της προσωπικότητάς του, τα κίνητρα για τη συμμετοχή σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα, καθώς και πιθανές γνωστικές και συναισθηματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της κούρσας.