Τρεις νέοι ερευνητές από Μεξικό και Ελλάδα βραβεύονται για μια 'Πληροφορική με ανθρώπινο πρόσωπο'

27.05.2004

Σε τρεις νέους ερευνητές από το Μεξικό και την Ελλάδα απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού 'Μιχάλης Δερτούζος', στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (19-21 Μαΐου 2004).

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Marco Escobedo από το Μεξικό, ενώ το δεύτερο και τρίτο βραβείο στον Χρήστο Δουλκερίδη και τον Μιχάλη Αναστασόπουλο, αντίστοιχα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ενώπιον κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας αγοράς νέων τεχνολογιών. Στο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα Μιχάλη Δερτούζου και είχε θέμα 'Πληροφορική με ανθρώπινο πρόσωπο', συμμετείχαν με ιδιαίτερα αξιόλογες εργασίες νέοι ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Με την εργασία 'Convivo communicator: an interface-adaptive VoIP system for poor quality networks' πάνω σε ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει σε απομακρυσμένα δίκτυα της περιφέρειας να υποστηρίζουν τεχνολογία Voice over IP (VoIP), ο Marco Escobedo, ερευνητής στην Telmex, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, κέρδισε το 1ο βραβείο του διαγωνισμού. Το σύστημα  Convivo παρέχει αξιόπιστη φωνητική επικοινωνία σε χαμηλής ποιότητας δίκτυα, με τη βοήθεια ενός μηχανισμού που βελτιώνει τη διεπαφή χρήστη. Το σύστημα δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε ορεινές περιοχές της Δομινικανικής Δημοκρατίας. Το βραβείο, που συνοδευόταν από το ποσό των 15.000 ευρώ, παρέδωσε στο νικητή ο Απόστολος Αλαμανής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Αθηνών που ήταν ο χορηγός του συγκεκριμένου βραβείου.

Tη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό κατέκτησε ο Χρήστος Δουλκερίδης, υποψήφιος διδάκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εργασία του 'Querying and updating a context-aware service directory in mobile environments' αφορούσε ένα σύστημα που επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα μέσω φορητών συσκευών. Το βραβείο, που συνοδευόταν από το ποσό των 9.000 ευρώ, παρέδωσε η κ. Catherine Liddell, χήρα του Μιχάλη Δερτούζου. Χορηγός του δεύτερου βραβείου ήταν το WCIT 2004.

Το τρίτο βραβείο έλαβε ο Μιχάλης Αναστασόπουλος, ερευνητής του Fraunhofer Institute for Experimental Software Engineering (ΙESE), με την εργασία 'Software product lines for pervasive computing' που αφορά γραμμές παραγωγής λογισμικού για διεισδυτικά υπολογιστικά συστήματα. Το βραβείο, που συνοδευόταν από το ποσό των 6.000 ευρώ, απένειμε η κ. Γιώτα Παπαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SYNET, η οποία ήταν χορηγός του 3ου βραβείου.

Σημειώνεται ότι οι 27 τελικοί υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε poster, σε ειδικό εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, ενώ οι περιλήψεις των εργασιών δημοσιεύθηκαν σε ειδική έκδοση που διανεμήθηκε σε όλους τους συνέδρους του WCIT 2004.