14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής: Η τεχνολογική ανάπτυξη στην υπηρεσία του πολίτη

27.05.2004

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής WCIT 2004, που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, στις 19-21 Μαΐου 2004. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η υιοθέτηση της τεχνολογίας από την πολιτεία. Πολιτικοί, ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις εφαρμογές που μπορούν να έχουν οι τεχνολογικές καινοτομίες στη βελτίωση της δημοκρατίας.

Σημαντική πρωτοβουλία του συνεδρίου ήταν η υπογραφή της 'Διακήρυξης των Πολιτικών Αρχηγών για την Τεχνολογική Ανάπτυξη στην Yπηρεσία τoυ Πολίτη' από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους 15 χωρών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας μη κυβερνητικής οργάνωσης access2democracy, που έχει ως στόχο την προώθηση των δημοκρατικών αξιών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος επισήμανε ότι με την εγκαθίδρυση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, οι συναλλαγές του πολίτη με το κράτος καθίστανται ταχύτερες, οικονομικότερες και πιο διαφανείς. Ο Δρ Carlos Alberto Primo Braga, Ανώτατος Σύμβουλος του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και κοινούς κανόνες και διαδικασίες στη χρήση των εφαρμογών πληροφορικής διεθνώς, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου και της βιομηχανίας. 'Στη διεθνή αυτή συνεννόηση είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με ιδέες και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς', τόνισε ο Δρ Braga.

Η Δρ R. Zobel παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΕ για την 'ηλεκτρονική Ευρώπη' (e-Europe) καθώς και τo πρόγραμμα ΙST. Παρουσίασε, επίσης, τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο επόμενο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα.

'Η Ευρώπη σήμερα γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη στη διείσδυση του Διαδικτύου, των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό των σημαντικών ανισοτήτων όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη. Ευρύτερος στόχος είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έρευνα και τεχνολογία στο 3του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2010', υπογράμμισε η Δρ Zobel.

Ο καθ. Ted Selker (MIT) παρουσίασε εφαρμογές ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, και ο καθ. Chrysanthos Dellarocas (MIT) επισήμανε ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και κυβερνήσεων. Ο καθ. Ανδρέας Παπανδρέου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) υπογράμμισε τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται από τη χρήση της πληροφορικής ως μιας παγκόσμιας δύναμης που εμπλέκει τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο καθ. Stephen Coleman, (Oxford Internet Institute) παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία στις ανεπτυγμένες χώρες και τρόπους επίλυσής τους με τη χρήση της τεχνολογίας.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων 'Μιχάλης Δερτούζος' σε τρεις νέους ερευνητές, οι οποίοι διαγωνίσθηκαν με εργασίες που είχαν ως θέμα 'Πληροφορική με Ανθρώπινο Πρόσωπο'.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2006 στο Austin του Τέξας, όπου θα γίνει το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής.