
Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2025, η οποία, με τον τίτλο «ΑΙ Reality Bites», πραγματοποιήθηκε στις 4 -6 Απριλίου 2025 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα. To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) έδωσε δυναμικό παρών στην BEYOND 2025, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο για τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή του οργανισμού στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε ενεργά στην έκθεση, στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο Δρ Κυριάκος Τολιάς, Διευθυντής ΕΚΤ, συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση - συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και σε εκδήλωση της PCG/AWS για τα οφέλη της χρήσης βοηθών ΤΝ. Στο πλαίσιο της έκθεσης, απένειμε δύο διακρίσεις Greek ICT Awards, σε επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την καινοτομία τους. Τέλος, η Αναστασία Σαρχόσογλου, Σύμβουλος Καινοτομίας, Enterprise Europe Netwrok Hellas, EKΤ, συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση με θέμα "Νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα".
Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, η πέμπτη κατά σειρά BEYOND με θεματικό τίτλο «ΑΙ Reality Bites» φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Η Διεθνής Έκθεση BEYOND αποτελεί το κορυφαίο σημείο συνάντησης των πιο λαμπρών μυαλών της περιοχής, των πιο καινοτόμων εταιρειών, αλλά και των τεχνολογιών αιχμής.
Από την τεχνητή νοημοσύνη έως την εικονική πραγματικότητα, η έκθεση λειτουργεί ως κόμβος δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικής εμπειρίας με πρωτοποριακές καινοτομίες. Στόχος της BEYOND ήταν να προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων και να ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρηματικών ευκαιριών.
Η BEYOND 2025 επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των πρακτικών και μερικές φορές σκληρών πραγματικοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ενσωματώνεται σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας.
To EKT στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, το EKT είχε ενεργό παρουσία στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης -μαζί και με τους άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η ΕΔΥΤΕ, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, η Κοινωνία της Πληροφορίας και η ΗΔΙΚΑ, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τις δράσεις και τις υπηρεσίες του οργανισμού. Ειδικότερα, οι δράσεις του ΕΚΤ που παρουσιάζονταν στην έκθεση, καλύπτουν:
- την ψηφιακή οργάνωση και διάχυση της γνώσης και των δεδομένων Επιστήμης και Πολιτισμού
- τη σύνδεση της Έρευνας με την Παραγωγή
- τη στατιστική μέτρηση του αποτελέσματος της ελληνικής ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας
- την τεκμηρίωση των πολιτικών Έρευνας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν χώρο με πλούσια διαδραστικά μέσα, καιο να έρθουν σε επαφή με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και με τα έργα που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου.
Εκδήλωση «Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Οικοσυστήματα Καινοτομίας»
Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συμμετοχή του Δρ Κυριάκου Τολιά, Διευθυντή ΕΚΤ, στην εκδήλωση η «Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Οικοσυστήματα Καινοτομίας», που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της BEYOND 2025, το Σάββατο 5 Απριλίου.
Ο Δρ K. Τολιάς και ο Σταύρος Καουκάκης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Παρατηρητηρίου, συζήτησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στα οικοσυστήματα καινοτομίας, με εστίαση στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης.
Στη συζήτηση, ο Διευθυντής του ΕΚΤ ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο, τις δράσεις, τις υπηρεσίες και το όραμα του οργανισμού στην υποστήριξη του εθνικού και περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και των ανοικτών δεδομένων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της διάθεσης και αξιοποίησης ποιοτικών δεδομένων ως θεμέλιο για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η διαθεσιμότητα των δεδομένων αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη εξειδικευμένων, κάθετων λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών και των τοπικών οικονομιών.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμη τις τοποθετήσεις της Χρύσας Δασκαλάκη, Γενικής Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης και του Αντώνη Παπαδεράκη, Συμβούλου Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι παρουσίασαν το οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου, καθώς και υπηρεσίες και εφαρμογές ΤΝ που αναπτύσσονται από επιχειρήσεις και εργαστήρια της Κρήτης.
Εκδήλωση "Ενίσχυση της Γνώσης στο ΕΚΤ με Ασφαλείς Βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης στο AWS Bedrock"
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Beyond Expo, ο Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετείχε στην εκδήλωση της PCG/AWS με θέμα "Ενίσχυση της Γνώσης στο ΕΚΤ με Ασφαλείς Βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης στο AWS Bedrock", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου.
Με συνομιλητή τον Θανάση Πολίτη (PCG/AWS), παρουσίασε την ενίσχυση της γνώσης στο ΕΚΤ μέσω Ασφαλών Βοηθών Τεχνητής Νοημοσύνης, αξιοποιώντας το περιβάλλον AWS Bedrock, ως μέσο ενδυνάμωσης των ανθρώπων του οργανισμού. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα οφέλη της χρήσης του EKT GenAI Assistant, μιας πλατφόρμας η οποία αξιοποιεί προηγμένα μοντέλα ΑΙ, είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις απαιτήσεις των εσωτερικών χρηστών του ΕΚΤ και προσφέρει ασφάλεια, ταχύτητα και ακρίβεια, διατηρώντας όλα τα δεδομένα εντός του οργανισμού.
Εκδήλωση "Νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα"
Το ΕΚΤ, με εκπρόσωπο την Αναστασία Σαρχόσογλου, Σύμβουλο Καινοτομίας, Enterprise Europe Netwrok Hellas, συμμετείχε στο Πάνελ συζήτησης με θέμα "Νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα", που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ και η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ) την Κυριακή 6 Απριλίου.
Η συζήτηση εστίασε στις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν τον αγροδιατροφικό τομέα και στις δυνατότητες για καινοτόμες, ψηφιακές και βιώσιμες λύσεις στη γεωργία.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι δύο εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network, η WINGS ICT Solutions και η AGROSPRAY DRONE SOLUTIONS.
Απονομή των Greek ICT Awards
Η Έκθεση BEYOND 2025 φιλοξένησε και την εκδήλωση απονομής των Greek ICT Awards, που διοργανώνει ι η MetaTeam. Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείωνμ απένειμε δύο σημαντικές διακρίσεις στο πλαίσιο των GREEK ICT AWARDS. Συγκεκριμένα, απένειμε το βραβείο στην UBITECH για τη διάκρισή της στην κατηγορία “Digital Governance - Civil Apps & Platforms for Citizens” και στην EPSILON NET GROUP – EPSILON SINGULARLOGIC για τη βράβευσή της στην κατηγορία “Platforms & Apps for Enterprise”. Και οι δύο υλοποιήσεις ξεχώρισαν για την καινοτομία και την πρακτική τους συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τα Greek ICT Awards ανέδειξαν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων. Απονεμήθηκαν συνολικά 17 Διακρίσεις σε Θεσμικούς Φορείς και Εταιρείες Ψηφιακών Εφαρμογών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
H BEYOND διοργανώνεται από τη ΔΕΘ – HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Αττικής. Υποστηρικτές της BEYOND είναι οι ΣΕΠΕ, ΣΕΤΠΕ, ΣΕΚΕΕ και ΗΕΤΙΑ.