Ευκαιρίες διαπεριφερειακής συνεργασίας στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου COHES.io

Με τη συμμετοχή του ΕΚΤ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο TU Delft στο πλαίσιο του έργου COHES.io, για την αναζήτηση κοινών διαπεριφερειακών συνεργασίων, με στόχο την ενίσχυση της ανοικτής καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία στην Ευρώπη.

Η αναζήτηση και διαμόρφωση κοινών διαπεριφερειακών συνεργασίων, με στόχο την ενίσχυση της ανοικτής καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία στην Ευρώπη, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου COHES.io (Connected Health Ecosystems via Open Innovation) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο TU Delft στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Εκπρόσωποι από τα οικοσυστήματα της Πορτογαλίας (περιοχή Norte), της Πολωνίας (περιοχή Malopolskie) και της Ελλάδας (περιοχή Αττικής) που συμμετέχουν στο έργο (από την Ελλάδα συμμετέχει το ΕΚΤ), παρουσίασαν τα αποτελέσματα των Co-Creation Workshops που υλοποίησαν το προηγούμενο διάστημα, αναδεικνύοντας τις περιφερειακές ανάγκες και ευκαιρίες.

Το αποκορύφωμα της συνάντησης ήταν ένα εντατικό εργαστήριο συν-δημιουργίας (Synthesis Τour), όπου οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν πιθανότητες συνεργασίας και κοινών έργων, με στόχο την προώθηση της ψηφιακής υγείας.

Τα βασικά θέματα που αναδείχτηκαν ήταν:

  • Αξιοποίηση πλατφορμών συνεργασίας για την προώθηση οικοσυστημάτων καινοτομίας.
  • Προώθηση συνεργασιών μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και νοσοκομείων.
  • Διοργάνωση εργαστηρίων (living labs) για προώθηση καινοτόμων λύσεων στην ψηφιακή υγεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το οικοσύστημα υγείας της Ολλανδίας και συγκεκριμένα να συναντηθούν με εκπροσώπους πρωτοβουλιών όπως, τον επιχειρηματικό επιταχυντή YES!Delft, το Medical Delta, το Institute for Health Systems Science και Health Holland. Κατά τις συναντήσεις, αντάλλαξαν τεχνογνωσία και ενημερώθηκαν με ποιους τρόπους οι εν λόγω φορείς προωθούν την καινοτομία στο ολλανδικό σύστημα υγείας.

Το έργο COHES.io

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο COHES.io (Connected Health Ecosystems via Open Innovation) ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, με σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων για ανοικτή καινοτομία στο δυναμικό τοπίο της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης.

Στόχος του έργου COHES.io είναι η ενίσχυση της ανοικτής καινοτομίας σε 3 οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης. Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ανοικτό περιβάλλον καινοτομίας για την ψηφιακή υγεία, διασυνδέοντας τα περιφερειακά οικοσυστήματα της Πορτογαλίας (περιοχή Norte), της Πολωνίας (περιοχή Malopolskie) και της Ελλάδας (περιοχή Αττικής), με την υποστήριξη της μεθοδολογίας DRIVE που έχει αναπτύξει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft υπό τον συντονισμό του EIT Health Innostars. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος το ΕΚΤ.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του COHES.io κάνετε εγγραφή στο newsletter.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του έργου https://cohes-io.eu/.

www.ekt.gr, with information from EKT, COHES.io